Cena Fantázie 2012: ideme do finále – idete s nami?

Predstavíme finalistov a tiež novú eFantáziu

Cena Fantázie 2012
Porota CEFA 2012 - Lívia Hlavačková
Porota CEFA 2012 - Lucia Anna Trubačová
Porota CEFA 2012 - Michal Jedinák

Kto postúpi do finále desiateho ročníka Ceny Fantázie? Ako bodovala porota? A kto vlastne bol medzi tými 74 autorkami a 113 autormi, ktorí poslali do fantastickej literárnej súťaže spolu 223 poviedok? Chcete vedieť, čo je to „eFANTÁZIA“? To všetko sa dozviete už v utorok 18. 9. o 17.00 hod. v Bratislave, v Zichyho paláci. Príďte sa pozrieť, vstup je voľný. My ideme do finále – idete s nami?

V programe, ktorý potrvá do večera vyhlásime výsledky prvého kola Ceny Fantázie 2012. Zverejnené budú názvy piatich poviedok, ktoré získali najviac bodov od poroty a mená autorov – finalistov. Okrem finalistov Ceny Fantázie bude zverejnené kompletné bodové hodnotenie všetkých prijatých poviedok a rovnako aj finalisti pridružených súťaží – teda Ceny spoločnosti Intel pre najlepšiu sci-fi, Ceny Béla (najlepší horor, vyhlasuje Artis Omnis), Ceny Bibliotéky (vyhlasuje Incheba) a Ceny pre najlepšiu fantasy (vyhlasuje OZ Fantázia). Prítomná bude aj časť poroty. Tá tento rok pracovala v zložení: Ľuboš Kostelný, Lívia Hlavačková, Michal Jedinák, Lucia Anna Trubačová a Ivan Pullman.

Zároveň predstavíme nový projekt „eFANTÁZIA“, ktorý sa v utorok oficiálne aj rozbehne. Každý si bude môcť pozrieť a vyskúšať aj slovenské dotykové čítačky elektronických kníh eWooky, na ktorých v tomto roku hodnotili poviedky naši porotcovia. Hosťom programu bude Jana Plauchová, autorka sci-fi knihy Nula Kelvinov – porozpráva svojej o knihe a o sebe. Samozrejme knihu si záujemcovia na mieste budú môcť zakúpiť a dať autorke podpísať.

Desiateho ročníka Ceny Fantázie sa zúčastnilo rekordných 185 autorov a jedna autorská dvojica okrem Slovenska aj z Česka, Francúzska a Veľkej Británie. Autoriek bolo 74, autorov 113. Z pohľadu žánrov bolo najviac – 81 – sci-fi poviedok, 52 hororov, 66 fantasy a 3 texty presahovali viaceré žánre. Kritériá súťaže nesplnilo 21 poviedok, ktoré boli vyradené. Po prvýkrát v histórii súťaže porotcovia nehodnotili poviedky vytlačené na papieri, ale dostali nové e-čítačky naplnené súťažnými textami.

Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa uskutoční 10. novembra 2012 na knižnom veľtrhu Bibliotéka. Až do vyhlásenia výsledkov na Bibliotéke platí, že za každú knihu, zakúpenú v sieti fantastických kníhkupectiev Brloh, putujú dva centy na podporu slovenských autorov fantastiky – na navýšenie finančných odmien v Cene Fantázie a na vydanie knižného zborníka zo súťaže.

Čakáme vás v utorok 18. 9., príďte!


Cena Fantázie

• Plagátik: http://bit.ly/PgtuE4

• Web: www.CenaFantazie.sk

• YouTube kanál: www.youtube.com/FantaziaMedia

• Twitter: http://twitter.com/cenafantazie

• Akcia Brloh: http://bit.ly/RRZsnZ

• História a doterajší víťazi súťaže: http://cena.fantazia.sk/historia

• Fotky a profily porotcov: http://cena.fantazia.sk/porota

• Informácie o eWooky: http://www.wooky.sk/…m-atramentom


16. septembra 2012
Ivan Aľakša