Cena Fantázie 2011 - vyhlásenie víťazov

CEFA 2011 - zborník cover 2
Zátišie s motorovou pílou - autor foto Igor Lenorovič
Minuloročný víťaz Tomáš Straňák odovzdáva trofej svojmu nasledovníkovi
Finalisti a víťaz - zľava: Vlachynský, Čipkár, Spáda
Viktória Laurent - Skrabalová
Andrea Harmanová odovzdáva cenu Béla
Andrea Harmanová prezentuje Farby strachu
Riddick a Mili :)

Čo budem vymýšľať dlhé úvody, slávnostné vyhlásenie Ceny Fantázie 2011 sa už tradične uskutočnilo na minulovíkendovej Bibliotéke. CeFa bola v poradí deviata, Bibliotéka devätnásta. Takže to vyzerá, že ak všetko dobre pôjde, mohli by na budúci rok obidve osláviť okrúhle jubileum. A ak sa Mayovia či ktorí Indiáni nemýlili, možno aj posledné.


Na „Biblu“ sme dorazili ešte pred obedom, ale to nič neznamená, keď sa ledva stihnete obzrieť, zadrhnúť v nejakom Martinuse (minúť tam 62 € na objednávku), zarozprávať s nesmierne sympatickým Albertom Marenčinom a už klope na dvere pol druhá hodina, čas rezervovaný pre vyvrcholenie najvýznamnejšej súťaže každého správneho fandomistu ;-)

Jasné, že som na zahájenie meškala. Našťastie dvojhodinový program sľuboval správne relaxačné tempo. Trochu narušené tým, že sme sa spolu so sestričkou o štvrť na tri vyparili, aby sme odbehli k pódiu v hlavnej hale, kde mal krstiť svoj nový polit-triler Nepriateľ štátu Jozef Karika, ktorý vopred sľuboval prekvapivú šou. Dobehli sme akurát na čas, hudba dohrala a Jozef vytasil motorovú pílu! Nie celkom motorovú, to by asi polovica publika zutekala, ale elektrickú. Švác ho do zásuvky a s pomocou Ericha Boboša Procházku knihu rozpílili na dva kusy. Potom na ňu ešte vysypali pušný prach z nábojov a podpálili ju. Chúďa kniha, keby to bola tušila, asi by si vybrala iného autora ;-)

Ak chcete vidieť ako to celé prebiehalo, pozrite si reportáž so všetkým čo k tomu patrí od Jozefa osobne.

Svoje provokatívne tričko na tému ateizmu som nestihla predviesť pred kardinálom Korcom, ktorý mal nasledovať, lebo sme uháňali späť na CeFu. Medzitým nám unikol víťaz Ceny Intelu, až neskôr som teda zistila, že sa ním – ňou stala Zuzana Droppová, inak sestra dvojnásobnej víťazky Lucie Droppovej a ešte inak moja kamoška z facebooku a známa dídžejka KiRi Kamikaze ;-) Týmto ju dodatočne pozdravujem a gratulujem! (poviedku som ešte nečítala, zatiaľ som stihla zo zborníka preštudovať iba prológ, epilóg a tabuľku).

Z celej autorskej diskusie mi najviac utkvelo v pamäti, že títo kreatívni ľudkovia nemajú problém napísať poviedku dva týždne pred uzávierkou súťaže, prípadne im to trvá asi tak štyri dni… a je to. Finále poviedkovej súťaže je na svete. My ostatní, ktorí sme nedostali do vienka ich dary, len žasneme :-). No a prípad sestier Droppových, kde blesk udrel dvakrát do jednej rodiny, už ani nekomentujem :-D.

Potom sme si s kamarátkou Zuzkou odbehli kúpiť pitivo a na chvíľu poklábosiť pri cigaretke a keď sme sa vrátili, už zase bolo neskoro. Ale nie celkom. Vyhlasovanie Ceny Fantázie 2011 vrcholilo. Sestra ma privítala rýchlou informáciou – Vlachynský je tretí, Jedinák druhý, určite vyhrá Spáda, ktorému sme veľmi fandili, aj sme zaňho hlasovali… Už sme skoro skackali od radosti, keď nám spadli sánky. Víťazom sa stal Ivan Čipkár s poviedkou Mesto na konci času.

Prekvapenie! Takže som opäť musela skonštatovať, že môj favorit nevyhral. Sláva víťazom, česť porazeným! Veď už len dostať sa medzi 5 najlepších spomedzi 121 poviedok je obrovský úspech. A Ivan Čipkár, drobné blonďavé chlápätko z Košíc, bol taký úprimne natešený, že sa nedalo inak, len sa tešiť s ním. Skvele vystihol situáciu, keď pri záverečnej pózovačke zdvihol ruku s trofejou vo víťaznom geste :-).

Teraz už neviem, či sa Cena Bibliotéky vyhlasovala predtým alebo potom, ale prišla si ju vyzdvihnúť Viktória Laurent-Skrabalová až z Francúzska. Pamätám si, že už v jednom ročníku Ceny Fantázie zabodovala, len neviem v ktorom. Už vtedy ukázala, že dobre píše. Na jej poviedku Syndróm BEE sa rozhodne teším.

Keď prečítam zo zborníka aj tie zvyšné poviedky, ktoré neboli vo finále, bude recenzia. Kytičku cien zavŕšil ešte hororový Béla. Ten sa ušiel Ivanovi Kučerovi, známemu filmovému publicistovi a amatérskemu písačovi, za poviedku Prasa. Pani Andrea Harmanová z vydavateľstva Artis Omnis jej výber so smiechom vraj zdôvodnila takto: „Je to nechutné, plytké a krvavé – jasný víťaz!“ :-) Gratulujem!

Úsmev mi stuhol na tvári len vo chvíli, keď som videla, že tento rok sa Béla zhmotnil v podobe bieleho dlhorukávového trička vo veľkosti pre slona… keď som si predstavila útleho Ivana Kučeru, ako sa v ňom topí, trochu ma to zamrzelo. Ale ešte stále si ho môže zavesiť ako trofej na stenu alebo ho nosiť ako pyžamo :-D

Až na konci som v predných radoch uvidela sedieť pani Soňu Košičiarovú, minuloročnú finalistku, s ktorou sme si vtedy chvíľku príjemne pokecali. Samozrejme najsympatickejšie mi bolo, že číta môj blog ;-) Dúfam, že neprestala dodnes, tak ju tiež pekne pozdravujem!

Po uzavretí programu Ceny Fantázie nás ešte čakala prezentácia antológie Farby strachu, ktorej sa zúčastnilo aj niekoľko autorov, menovite Marek Vadas, Juraj Toman, Michal Spáda, Jozef Karika a Tomáš Straňák. Každý porozprával trochu o tej svojej poviedke, prípadne o vzťahu k fantastike a ďalších tvorivých plánoch. Škoda, že som si so sebou nepriniesla svoj výtlačok na podpísanie. Ale aj nový zborník Ceny Fantázie som zabudla poškvrniť autogramami, takže nič :-).

Rýchlu reportáž uzavriem konštatovaním, že program bol opäť bohatý, zaujímavý, profesionálne odmoderovaný aj vďaka ostrieľanému Romanovi Bombošovi (rozhlasák a zároveň porotca), atmosféra výborná a nechýbali ani vtipné momenty. Finále Ceny Fantázie na Bibliotéke stojí za navštívenie a ja už sa teším na ten budúci, desiaty ročník.

A na záver jedna milá fotečka, na ktorej som s mojou milovanou sestričkou Mili.


Napísané pre Riddick´s Realm.

Autor fotografie Zátišie s motorovou pílou – Igor Lenorovič.

Autor ostatných fotografií: Jano Žižka.


10. novembra 2011
Aneta *Riddick* Čižmáriková