Cena Fantázie 2009 - vyhlásenie výsledkov

cefa2009-socha

Čítali ste päticu finálových poviedok literárnej súťaže Cena Fantázie 2009 a ste zvedaví, ktorá z nich dostala spolu najviac (diváckych) hlasov? Čitatelia na portáli Kultura.sme.sk už rozhodli a výsledky budú slávnostne vyhlásené už túto sobotu 7.11.2009 na Medzinárodnom knižnom veľtrhu Bibliotéka v Bratislave. Zvíťazí jediná žena-finalistka v súboji pohlaví a udrží tak Cenu Fantázie naďalej v ženských rukách? Alebo to bude autor s dvoma umiestnenými finálovými poviedkami v jednom ročníku? Prekvapí absolútny nováčik, alebo sa dočká minuloročný objav súťaže? Alebo sa stane, že cenu získa už víťazka spred dvoch rokov? My už vieme, vy sa dozviete v sobotu.

V programe, ktorý sa začína o 13.30 h., sa predstaví porota siedmeho ročníka súťaže v zložení: Dušan Taragel, Katarína Mrázková, Michal Spáda, Ivan Pullman a Dado Nagy, ktorý bude programom sprevádzať spolu s vyhlasovateľom súťaže Ivanom Aľakšom, vydavateľom časopisu Fantázia. V prvej časti programu sa porozprávame o siedmom ročníku súťaže a možno budú spomenuté aj ďalšie, nefinálové poviedky. Aspoň tie, ktoré porote utkveli v pamäti (ak také vôbec boli). V každom prípade vám porotcovia sprostredkujú aspoň svoje pocity z čítania 69 poviedok v prvom kole tohto ročníka. V druhej časti programu sa predstavia aj štyria autori piatich finálových poviedok, ktorí porozprávajú o svojich pohnútkach, či pocitoch pri písaní tej-ktorej poviedky. A na konci programu bude jednému z nich odovzdaná socha – Cena Fantázie, vytvorená umeleckým sochárom Andrejom Csillagom.

V rámci programu bude už po tretíkrát udelená aj Cena Bibliotéky, ktorú venuje akciová spoločnosť Incheba, organizátor knižného veľtrhu. Súčasťou siedmeho ročníka Ceny Fantázie bola aj súťaž, zameraná na hororové poviedky – cena Béla, vyhlasovaná občianskym združením Mastodont. Cenu odovzdá jeden z porotcov, Michal Spáda. Posedenie a debata o aktuálnom ročníku Ceny Fantázie budú zavŕšené krstom knižného zborníka s desiatimi vybranými poviedkami zo súťaže, tabuľkou hlasovania v prvom kole súťaže a esejou o písaní/nepísaní z pera Juraja Malíčka, šéfredaktora časopisu Fantázia.

Dôležitou udalosťou tohtoročnej Ceny Fantázie bude aj zverejnenie vašich zásluh o podporu literárnej súťaže. Počas uplynulého roka od septembra 2008 do septembra 2009 bol z každej knihy kúpenej v sieti kníhkupectiev Brloh venovaný 1 Cent na podporu súťaže a celkovú sumu sa dozviete práve na vyhlásení výsledkov. Aby toho nebolo málo, Brloh na konečnú sumu prihodil rovnakú čiastku. Aj vďaka tomu mohli byť konečné ceny pre víťazov navŕšené o… Dozviete sa v sobotu. A nezabudnite – keď už ste sa rozhodli kúpiť si (alebo niekomu na Vianoce) akúkoľvek fantastickú knihu, kúpte si ju v niektorom z Brlohov – vy neplatíte nič navyše, ale víťazi Ceny Fantázie 2010 viac určite dostanú.

Vyhlásenie výsledkov Ceny Fantázie 2009 sa uskutoční v sobotu 7.11.2009 o 13­.30 h. na 17. Medzinárodnom knižnom veľtrhu Bibliotéka na výstavisku Incheba v Bratislave.


3. novembra 2009
Fandom SK - PR