Cena Fantázie 2008 - Róbert Dyda

e-zborník

cefa2008-zbornik

Poviedka nie je „ľahký" literárny žáner, práve naopak. Malá plocha je často zradná pre tých, čo sa nevedia preplaviť nástrahami, ktoré vyplývajú zo stručnosti príbehu, zobrazenia postáv a vzťahov medzi nimi. Pre mnohých, a to aj renomovaných autorov, je ľahšie siahnuť po románe, kde môžu na niekoľkých stranách rozvinúť to, čo poviedkový autor musí zvládnuť v jednom odseku.

V rámci poviedkovej súťaže Fantázia 2008 sa podarilo „neutopiť" len nemnohým. Vítam preto možnosť prezentovať v elektronickom zborníku výber ďalších poviedok, ktoré u mňa okrem finalistov zabodovali. Pri výbere som sa rozhodol ponúknuť čitateľom príklady toho, čo mám na poviedkach rád – prekvapivú pointu, napätie, vtip a plnokrvné vzťahy medzi postavami. Plus inteligentnú hru s čitateľom. Nakoľko poviedka, ktorá má najviac oslovila, skúša šance ešte v Ohnivom pere, nájdete v mojom výbere len štyri texty, avšak dúfam, že o čitateľský zážitok nebudete ochudobnení.

E-zborník Ceny Fantázie 2008

Porotcovia sa rozhodli podeliť sa s čitateľmi o ďalšie poviedky, ktoré sa nedostali do

Každý porotca si vybral maximálne päť poviedok. Kritérium výberu bol u každého porotcu rôzny. Aj preto sa okrem lepších poviedok občas mihne aj niečo zaujímavejšie. Prajeme vám príjemné čítanie.

Výber Róberta Dydu si môžete stiahnuť tu


3. decembra 2008
Róbert Dyda