Cena Fantázie 2008 - do konca mája

Čas sa kráti, hraničný termín je 31. mája 2008 – dovtedy máte možnosť poslať svoju sci-fi, fantasy, či hororovú poviedku do súťaže Cena Fantázie 2008. Šiesty ročník súťaže vypísal časopis Fantázia (ktorý ohlási onedlho aj svoj návrat – v novom šate, s novým obsahom) v spolupráci s knižným portálom www.knihy.sme.sk, kde budú finálové poviedky uverejnené. Známa je dnes už aj pätica porotcov, vydavateľ časopisu Fantázia a administrátor súťaže Ivan Aľakša poveril v tomto ročníku autorov a publicistov:

  • Jozef Girovský – jeden z najúspešnejších slovenských autorov vo fantastických žánroch, víťaz literárnych súťaží Poviedka a Cena Gustáva Reussa,
  • Róbert Dyda – publicista, webadmin portálov www.sme.sk a www.knihy.sme.sk,
  • Zuzana Kamenská – pracovníčka Katedry slovenskej literatúry a literárnej vedy FFUK v Bratislave,
  • Aneta Čižmáriková – blogerka portálu Blog.sme.sk, šéfka SF-klubu SAFA v Šali, medzi nami známa ako Riddick,
  • Ivan Pullman – editor zborníkov Ceny Fantázie.

Zoznam poviedok prijatých administrátorom do súťaže je priebežne dopĺňaný v pravom stĺpci Fantázie OnLine a slúži na kontrolu autorom, ktorí sa súťaže účastnia. Súťaže sa môžu zúčastniť doteraz nepublikované poviedky napísané v slovenskom jazyku vo všetkých žánroch fantastiky, ktoré dosiaľ neboli zasielané do žiadnych iných literárnych súťaží s maximálnym rozsahom 30 normostrán (54.000 znakov vrátane medzier).

Príspevky vytlačené v 5 kópiách bez osobných údajov autora treba vložiť do obálky a priložiť v samostatnej zalepenej obálke názov poviedky, meno a adresu autora, e-mailový, poprípade telefonický kontakt. To všetko poslať na adresu: Fantázia, P. Pázmaňa 3, 927 01 Šaľa. Podmienkou je zároveň zaslanie elektronickej verzie poviedky mailom na adresu: cenafantazie@fantazia.sk

Na vytlačené kópie poviedok NEPÍŠTE svoje meno ani iné údaje, iba názov poviedky.

V e-maili svoje údaje uvádzajte, táto verzia slúži iba administrátorovi a nedostane sa k porote.

V prvom kole, ktoré je anonymné, (nepoznajúc autorov textov) vyberie porota finálovú päticu poviedok. Tie zverejní portál www.knihy.sme.sk a v druhom kole už čitatelia na internete zvolia víťazný text, ktorého autor dostane sochu – Cenu Fantázie. Finančnú odmenu získa prvá trojica autorov. Zároveň udelí akciová spoločnosť Incheba autorovi jednej z poviedok samostatnú Cenu Bibliotéky spojenú rovnako s finančnou odmenou.

Zaslaním poviedky do súťaže autor udeľuje súhlas na vydanie diela formou rozmnoženia literárneho diela uverejnením na internete a vydaním v zborníku v prípade, keď sa uvedené dielo dostane do finále poviedkovej súťaže. Autori budú v dostatočnom predstihu oslovení.

Na medzinárodnom knižnom veľtrhu Bibliotéka v Bratislave budú vyhlásené výsledky Ceny Fantázie a zároveň bude pokrstený zborník zo súťaže s víťaznými, ale aj ďalšími úspešnými poviedkami a literárnou esejou.

Obnovený časopis Fantázia bude oslovovať aj ďalších autorov poviedok z Ceny Fantázie 2008, ktorých texty budú vhodné na uverejnenie.


2. mája 2008
Ivan Aľakša