Čarodějnické runy

Welch Jane

Rok sa zišiel z rokom a k čitateľom konečne dorazil posledný diel trilógie Runová magie. Válečné runy, ktoré sa v druhom diele stratili (Ztracené runy) sa tentoraz prerodili do rún čarodejníckych. Pričom dej nejakú tú kvapku mágie potreboval, na začiatku tretej knihy je pevnosť Torra Alta takmer zničená obliehaním Vaalakanmi a hrdinská výprava (Hal, Caspar, Brid…) zúfalá v márnej snahe nájsť čarovné Vajce druidov. Nedarí sa a nedarí, hrdinovia očividne netušia, že v úvode záverečnej časti ságy to nemôžu mať ľahké…

Prvý diel trilógie bol veľmi príjemný, nikam sa vlastne neputovalo, bola to epická fantasy, kde epiku dodával skôr hrdinský boj (v štýle Gemmelovej Legendy) než nekonečná cesta za čarovným predmetom. Druhý diel však skĺzol do fantasy klišé, hrdinovia sa vybrali na výpravu – čo ma dosť znechutilo. Pomerne originálne dobrodružstvá prvej knihy tak boli úplne znegované bežnými krčmovými či lesnoprepadnými scénami. Prenasledovanie a zákerné útoky spoza kríčkov nie sú také pútavé ako útek pred drakom podzemnými chodbami ;-) A čo na to diel tretí?

Čarodějnícke runy sú ako druhý diel. V tom sa hľadal kotlík, tentoraz ide o vajce. V Ztracených runách sa hľadalo na severozápade, tentoraz je pole ďaleko širšie – hľadá sa po celej mape, ktorá je v knihe obsiahnutá. Na juhu a východe, na mori i v horách. Nepriateľmi sú všetci, námorníkmi počínajú, cez nomádov a podivne kmene až po netvorov á la drak (sorry Drak, toto nebolo myslené osobne :). Šťavu dodávajú boje a žiarlivé súperenie Hala a Caspara o Brid – no je to príliš podobné predošlým dobrodružstvám. Nečíta sa to zle, napísané je to profesionálne, no takýchto kníh tu boli stovky…

Finále je dosť divoké a drsné (padne kopec kladných postáv), no môj celkový dojem nezmenilo. Trilógia Runová magie je priemerná fantasy, príjemné čítanie na pár večerov – no iba raz. Čítať znova a znova nie je dôvod – táto kniha nie je z tých.

Hodnotenie – 6,5/10 (dobre napísané, preklad a redakčná práca s minimom chybičiek)

Čarodejnícke runy, Welch Jane, tretia časť trilógie Runová magie (FANTOM Print, orig. The Runes of Sorcery, preklad Hana Vlčinská, obálka Jan Patrik Krásný, brož., 400 strán, 219 Kč, ISBN 80–86354–19–9)


25. decembra 2001
Rastislav Weber