Buffy, Přemožitelka upírů

Démon

Chrchly-chrchly… Prepáčte, hneď sa pustím do recenzie, ale najprv – chŕŕŕŕŕm-tfuj! – sa musím dať trochu dokopy. Práve som sa totiž vrátil zo záchoda a – kde som dal ten šnuptychel? – nos mám ešte plný natrávenej ryže… Smrk-smŕŕŕŕŕk! No, ako vidím, nebola to len ryža, ale aj kúsky kuraťa…

Tak na takéto veci ja nemám žalúdok. Aby ste mi rozumeli, pohľad na kanibalistické orgie v talianskych „mondo“ hororoch so mnou ani nepohne, a raz som pokojne obedoval pri sledovaní dokumentu Tváre smrti (ak to nepoznáte, ide o autentické zábery pitiev, popráv, nehôd, samovrážd a podobných chuťoviek). Lenže to, čo dorazilo do videopožičovní pod názvom BUFFY, PREMOŽITEĽKA UPÍROV: DÉMON, už môj organizmus vstrebať nedokáže.

Táto kazeta obsahuje dve na seba nadväzujúce epizódy z televízneho seriálu BUFFY atakďalej. Musím podotknúť, že už pôvodný celovečerný film, ktorý bežal aj v kinách a nie tak dávno ho hrala naša prudko komerčná televízia, mi spôsoboval ľahšiu nevoľnosť. Keď si vezmete, aké úbohé seriály vznikli podľa geniálnych filmov Highlander či Vrana, ľahko si urobíte predstavu o kvalite niečoho, čo vzišlo z druhotriedneho teenagerského hororu. No iste, poviete si, ten blbec recenzent to mohol tušiť a jednoducho s týmto výtvorom nemal strácať čas. Lenže zlákali ma dve mená na obale kazety. Prvé je podpísané pod oným magickým „created by“, a občas aj pod „written by“ a „directed by“, a znie Joss Whedon. Áno, je to on, autor hláškami nahusteného scenára k Votrelcovi: Vzkrieseniu. Moje nádeje, že jeho dohľad by mohol byť zárukou aspoň akej-takej znesiteľnosti, sa však už po piatich minútach rozprskli ako detská hlava pod kolesom kamióna. BUFFY je jednoducho Beverly Hills 90210, do ktorého niekto nasilu natlačil sem-tam nejakého gumoksichtého démona či uvrieskaného upíra. K tomu prirátajte „duchaplné“ dorastenecké dialógy a nesmierne pútavé a napínavé zápletky typu „kto s kým“, „kto s kým už nie“, „ako ho (ju) mám zbaliť“, či „koho si mám pozvať na svoju narodeninovú párty“. Už ste v obraze?

Druhé meno, ktoré ma obalamutilo, je Sarah Michelle Gellarová. Najprv sa nechala efektne zamordovať vo Viem, čo ste robili minulé leto a v druhom Vreskote, potom bola v pikantnom eroťáku Veľmi nebezpečné známosti taká sexy, že som sa rozhorúčil viac než členovia ugandskej sekty Desatora božích prikázaní na svojom poslednom stretnutí (ostatne, za mľaskavú lekciu jazýčkovky poskytnutú neskúsenej priateľke dostala cenu MTV Movie Awards v kategórii najlepší bozk). Keď som ju však videl v BUFFY, okamžite som zrušil členstvo vo fanklube. Hrá tu sedemnásťročnú pannu (ööö?), ktorá sa okrem rozsievania odpudivo milých úsmevov a až mangácky nevinno-blbého vyvaľovania okáľov stihne ešte zaoberať aj zdĺhavými úvahami o tom, či už nastal ten správny čas, aby svojmu priateľovi (polepšenému upírovi) dovolila zabubnovať si na jej blane. Tejto blondínke (doslova i v prenesenom zmysle slova) potom pri bitke s cucačmi krvi neuveríte ani jediný kop a to je tragédia.

BUFFY, PREMOŽITEĽKA UPÍROV je jednoducho seriál, ktorý, ak sa aj objaví na nejakej dostupnej TV stanici, s kľudným svedomím odignorujem. To dám radšej prednosť znesiteľnému Dawsonovmu svetu, ktorý je prekvapivo „created by“ Kevin Williamson (Vreskot 1 a 2, Fakulta) a „produced by“ Steve Miner (Piatok trinásteho 2 a 3, Dom, Warlock, Halloween H2O).

Hodnotenie: 1/10


13. júla 2000
Ďuro Červenák