Budúcnosť nevyzerá vôbec ružovo...

Na Svetovom ekonomickom fóre diskutujúci vedci predpovedali neveselú budúcnosť plnú nebývalých biologických hrozieb, globálneho otepľovania a možnej nadvlády robotov nad ľuďmi.

„Extrémny pesimizmus sa mi vidí len ako racionálne stanovisko.“ hovorí sir Martin Rees, britský kráľovský astronóm, na konferencii venovanej hrozbám v budúcnosti a možnostiam prezentovaným súčasným vedeckým pokrokom.

Najväčšie znepokojenie budí hlavne vývoj nových biologických zbraní, ktoré môžu ľahko padnúť do rúk nevhodným skupinám, či jedincom a spôsobiť tak rozsiahlu katastrofu.

Aj keď sa vlády pokúšajú regulovať a obmedzovať rozšírenie nebezpečných technológií, Rees tvrdí, že toto úsilie by malo byť oveľa väčšie ako súčasné pokusy na kontrolu medzinárodného obchodu s drogami.

Predzvesť toho čo nás môže v budúcnosti čakať naznačila už aj antraxová panika, ktorá doľahla minulý rok na Spojené štáty po doručení niekoľkých listov obsahujúcich smrtiace mikróby politickým lídrom a mediálne známym osobnostiam. Páchateľ dosiaľ nebol odhalený.

Fórum, ktoré spojilo politikov, biznismanov, vedcov a intelektuálov prebiehalo v mnohých konferenciách venovaných vede.

Na štvrtkovej konferencii o klimatických zmenách, uviedol Robert Watson, ktorý vedie medzinárodný tím odborníkov, že sa zemská klíma oteplí prinajmenšom o 1,4 stupňa Celzia v nasledujúcom storočí v prípade, že by sa opatrenia na zamedzenie emisií oxidu uhličitého začali uplatňovať okamžite. Ak by sa neprijali dostatočné opatrenia, oteplenie by mohlo byť vyššie ako o 5,8 stupňa Celzia.

Takisto predpovedá viac suchých, vyprahnutých oblastí na Zemi. Na druhej strane v iných oblastiach viac povodní, cyklónov s väčšou intenzitou čo bude mať obrovský sociálny a ekonomický dopad najmä v chudobných krajinách.

Klimatické zmeny – bezpečnostná záležitosť

Peter Wadhams z Cambridge University v Anglicku tvrdí, že zatiaľ čo bohaté krajiny sa môžu chrániť pred povodňami stavaním priehrad, štáty ako Bangladéš môžu očakávať oveľa častejšie a krutejšie záplavové katastrofy.

Howard Ris, prezident Union of Concerned Scientist, zas tvrdí, že popisované klimatické zmeny môžu viesť v budúcnosti ku konfliktom medzi národmi. „Klimatické zmeny sa stávajú otázkou bezpečnosti.“ hovorí doslova.

Ďalšia hrozba vyplývajúca z vedeckého pokroku je vývoj umelej inteligencie, ktorá eventuálne môže vymazať rozdiely medzi ľuďmi a robotmi.

Rodney Brooks z Technologického inštitútu v Massachussetts hovorí: „Nie je veľmi pritiahnuté za vlasy predstaviť si situáciu, že vkladáme implantáty do našich mozgov.“

Brooks tvrdí, že ľudia sa môžu stať podobnejší robotom vďaka čoraz častejším technologickým implantátom vo svojich telách, zatiaľ čo roboty sa budú konštruovať na báze biologických materiálov a stanú sa poloľuďmi so svojimi vlastnými právami.

Roboty už zohrávajú veľmi veľkú úlohu vo vojnových situáciách a čochvíľa môžu byť schopné tvoriť svoje vlastné bojové rozhodnutia bez ľudskej kontroly, varuje Brooks. &nbsp Calibre


26. apríla 2002
Fandom SK - PR