Bouřlivé období

Asprin Robert

Asylum (orig. Sanctuary) je mesto „preslávené“ svojou spodinou, úbohosťou a korupciou. Je to Svet zlodejov (orig. Thieves World) a tzv. shared world pre hromadu spisovateľov, ktorí si mysleli, že písať poviedky z jedného sveta je prima nápad. Robertovi Asprinovi sa podarilo zlákať kopec slávnych mien a vydať pekných pár antológií, no moje dojmy z tohto sveta sú viac ako rozpačité. Poviedky z Asyla majú totiž háčik – kým bežné „shared world“ texty bývajú samostatné, príbehy v zbierkach Sveta zlodejov sa na seba snažia nadväzovať. A nedarí sa im to – len mätú čitateľa. A tak, kým v prvých troch zbierkach (Svět zlodejů, Příběhy od Oplzlého jednorožce, Stíny Asyla) sa našlo aspoň zopár perál, ktoré stáli za prečítanie, Bouřlivé období je jednoducho… odpad. Dve priemerné poviedky, tri nudné a zamotané – plus tri zbytočné fragmenty z pera samotného editora, ktorý sa snažil udržať dejovú líniu pokope. Nič viac, nič, čo by stálo za vaše peniaze…

Bouřlivé období má „fascinujúci“ dejový podklad. Otrokár Jubal bol zničený, aj keď nie zabitý – a o jeho miesto v podsvetí začína boj. K mestu sa ďalej blíži tajomná flotila, ktorá zrejme nesie zopár tvrdých nepriateľov – pravdepodobne čarodejníkov. Toť vsjo. Flotila nedorazí – čaká na ďalšiu zbierku a boj o Jubalov trón detto. Celá kniha je podaná ako súbor textov o tom, ako to v Asyle pekne vyzerá – bez toho, aby ste dostali nejaké postavy, ktorým sa dajú držať palce, o deji s pointou či vtipom ani nehovorím.

Pre ilustráciu, náčrt deja niektorých poviedok:

Pohyb a bolest – fragment o tom, ako sa Jubal vysporiadava s vlastnou nemohúcnosťou. Akcia žiadna, humor páchnucej tresky, o láske či nápade nepočuť.

Povětrov. C. J. Cherryhová je známa svojou monumentalitou v príbehu – bez ohľadu na čitateľa. Táto poviedka sa snaží byť noirovkou – no zabudla na dôležitú vec. Na postavy. Sledovať osud bývalých Jubalovych vojakov je zábavné ako pohľad do prázdneho pohára. A popis života v najhoršej štvrti Asyla tiež nie je vtipný. Akcia žiadna, vtip je v diele C. J. Cherryhovej slovo bez významu, nápad či myšlienka… nenájdené. Venezuelská telenovela je príťažlivejšia – má aspoň španielske oči a pery.

Ocel – priemerná poviedka o tom, ako žoldnier našiel rudu, z ktorej sa dajú vykovať čarovné meče. Trocha akcie, no silná previazanosť na minulé zbierky, bez ktorých nemá časť pointy zmysel. Násilné držanie dejovej línie medzi jednotlivými poviedkami tu uškodilo najviac.

Malíř na útěku. Diana Paxsonová vytvorila jednu z mála poviedok, ktoré netrvajú na svete Asyla a uživili by sa nápadom kdekoľvek. No aj tu je háčik, prekliateho maliara Lala už raz použila – v minulej zbierke. Tam bol originálny a super, tu už je len akčný odvar, ktorý sa priživil na staršej poviedke. Ale – aspoň sa to dalo čítať.

…a tak by som mohol pokračovať ďalej. Skutočne neviem, prečo sa svet Asyla stal vo svete bestsellerom. Možno môj dojem pokazil český preklad, no nemôžem to posúdiť, originál som nečítal. A nebudem, nestojí to za to.

Hodnotenie – 2/10 (za maliara Lala a jeho útek pred vrahom – to bolo celkom dynamické)

Bouřlivé období, zbierka fantasy poviedok, svet Asylum (Perseus, obálka Gary Rudell, preklad Hana Ederová, brož., 311 strán, 165 Kč, ISBN 80–7288–014–4)


9. januára 2002
Rastislav Weber