Bilbo v komikse

Pokojný a rozvážny Bilbo s chlpatými čongálami si žil svoj pohodový život, až kým mu ho starý bielobradý šamanisko Gandalf s tlupou trinástich trpasličích špuntov neprevrátil naruby. Stačil obrovský ukrytý poklad a čajová párty a mohlo sa začať veľkolepé dobrodružné putovanie, na konci ktorého bol drak Smaug a základ nového literárneho žánru high-fantasy.

Knihu poznajú mnohí, ale viete, že podľa Hobbita vznikol aj komiks? Jeho ilustrátorom je David Wenzel. Je to už starý profík, čo je dosť vidno. Kariéru začal v roku 1975 ilustrovaním Stredozeme (The World of Tolkien Illustrated) od Lina Cartera (ktorý je známy každému fanúšikovi Conana). Týmto komiksom sa Wenzel vrátil späť k Tolkienovi. Mimochodom, robil na ňom 2 roky. Ďalšie Wenzelom ilustrované záležitosti, po ktorých vám zvlhnú očné bulvy (a nič iné) sú: Treasure Island od R. L. Stevensona, Solomon Kane od R. E. Howarda, The Adventures of Little Fuzzy od H. B. Biepera a Kingdom of The Dwarfs od Roba Walsha. David Wenzel si pre Hobita zvolil svoju obľúbenú techniku kolorovanej perokresby, ktorú zvláda naozaj majstrovsky. Jeho jemná tenká linka a charakteristicky vyčačkané rámčeky odkazujú na inšpiráciu obdobím secesie a on sám vyhlasuje za svoje vzory Arthura Rackhama, Howarda Pyla a starého komiksového klasika Hala Fostera (autor prazákladného predvojnového komiksu Prince Valiant). Nesmieme zabudnúť samozrejme ani na podklady z mnohých diel stredovekej tvorby. Komiksová verzia Hobita (má 134 strán) vyšla pôvodne v troch častiach v USA v auguste ‘89 a apríli a auguste 1990. Možno preto tváre i postavy hrdinov vyznievajú dosť retro, sú tak zvláštne štylizované (i keď vizuálne naozaj Wenzelovo dielo pripomína už spomínanú európsku secesiu a to nie je 10 rokov dozadu, ale 100). Wenzelova tvorba vyznieva mierne konzervatívne (nespomínam si, že by Glum nosil nejaké gate), ale k príbehu Bilba Bublíka sa adekvátne hodí.

Za kompletný ručný lettering celého komiksu je zodpovedný multitalent Bill Pearson a táto vydarená adaptácia by nevyšla bez práce editorov Seana Deminga (tvorca súčasníkov ninja korytnákov Naive Inter-dimensional Commando Koalas) a Charlesa Dixona (ak sa nemýlim, tak je to ten istý Chuck Dixon, čo plodne píše cca 5 komiksov mesačne pre vydavateľstvo DC, napr. Batman: Detective komiks). Na záver by som sa priživil na hláške klasika: „Milášku, copak to máme v kapsičce?“ Ak je to vaša ruka, tak je všetko oukej. A ak v nej zvierate vaše krvavo našporené prachy, tak ich v pohode investujte do tohto komiksu alebo aspoň do januárovej premiéry Pána prsteňov.

Viacej o hobitovi Bilbovi, ale aj o J. R. R. Tolkienovi, či Pánovi prsteňov sa dozviete v najnovšej Fantázii č. 20, ktorá práve vychádza a môžete si ju buď predplatiť vpravo hore, alebo kúpiť v stánkoch, či v Brlohu, tak ako aj spomínaný komiks.

Objednať môžete tu!&nbsp Bystrík Antalík


5. decembra 2001
Fandom SK - PR