Big Trouble in Little China

Jack Burton je späť

komiks Big Trouble in Little China - 01b
komiks Big Trouble in Little China - 01a

Dodnes rád spomínam na deň keď sa mi do rúk dostala VHS kazeta s filmom, ktorý bol nielen zábavný, ale aj desivý, akčný a mysteriózny. Hlavá postava bola sympatická, papuľnatá, sebavedomá a vedľajšie sa dali ľahko zapamätať. Hudba výborne dokresľovala už aj tak perfektnú atmosféru. Nevedel som, kto ten film natočil, a rozumel som iba polovici z toho, čo postavy hovorili (film bol v nemčine), ale jednu vec som zistil naisto: ten film som si obľúbil.

Volal sa Big Trouble in Little China (ďalej iba Veľké problémy v Malej Číne) a bol to pre mňa prvý film Johna Carpentera. (Ak neviete, kto je Carpenter, tak nie ste človek hoden mojej pozornosti.) Ak ste nikdy nevideli Veľké problémy v Malej Číne, Vec, Útek z New Yorku, Halloween, Oni žijú, či Šialenstvo (In the Mouth of Madness), neviete čo je dobré. Keď som zistil, že sa chystá komiksové pokračovanie kultovky Veľké problémy v Malej Číne, na tvári sa mi rozlial spokojný úsmev. A keď som sa dozvedel, že na scenár pokračovania bude dozerať John Carpenter, pustila sa mi krv z nosa.

Najprv si povedzme, pre nevedomých, malé zhrnutie pôvodného filmu. Jack Burton (Kurt Russell) je papuľnatý kamionista, ktorý sa zapletie do vojny súperiacich čínskych organizácií. Za všetkým je mysteriózny muž menom Lo Pan (James Hong) a jeho túžba zbaviť sa kliatby, vinou ktorej prišiel o fyzické telo. Za tým účelom musí nájsť a obetovať dievča so zelenými očami.

Práve takým dievčaťom je čínska priateľka Jackovho najlepšieho kamoša, ale aj právnička Gracie Law (Kim Cattrallová a jej krivo nasadené zelené šošovky), ktoré hlavnému hrdinovi padli do oka. A keď Jackovi ukradnú jeho kamión, začne to brať fakt osobne. Mágia, bojové umenia, Tri Búrky, otrokári, levitujúca hlava s očami, tomu všetkému musel Jack Burton čeliť. Prežil a jeho kreslený životný príbeh pokračuje presne v tej chvíli, kde sa skončil film.

Po tom ako sa Jack rozlúčil s priateľmi, nasadol do kamióna a vydal sa na cestu. Počas nej robil to, čo robieval obvykle: šíril svoje životné múdrosti. To mu narušilo chlpaté goriloidné monštrum, ktoré prišlo o svojho pána Lo Pana. Jack sa rozhodne zbaviť čierneho pasažiera, ale vyjde najavo, že chlpáč je v skutočnosti neškodný. Zostáva mu jediné, odviezť ho späť do Malej Číny za Egg Shenom a Wangom.

Druhého menovaného čaká svadba a pohľad na chlpatého démona ho vôbec nepoteší. Tak ako Jacka nepoteší správa, že démon je od Lo Panovej smrti pripútaný k vrahovi jeho pána, teda Jackovi. A už nikoho nepoteší príchod nezvaných hostí: členov nepriateľského gangu Wing Kong, ktorí sa chcú pomstiť za vraždu a potupu svojho pána. Vyzerá to tak, že Malá Čína sa problémov nikdy nezbaví.

Fakt, že jestvuje komiksové pokračovanie filmovej kultovky, na ktorom sa podieľa John Carpenter spolu s jedným z mojich najobľúbenejších autorov Ericom Powellom, ma robí šťastnejším, než ľudí tancujúcich na song Happy Pharrella Williamsa. Komiksové pokračovanie filmu (od vydavateľstva Top Cow) malo štartovať už v roku 2009, ale nakoniec z toho nič nebolo a práva prevzalo BOOM! Studios.

Našťastie pre nás sa príbeh komiksu nepresunul do súčasnosti, a teda neuvidíme starého Jacka Burtona, ako prdí do plienok, sedí pri počítači a kričí do mobilného telefónu. Dej sa odohráva v roku 1986, noc po víťazstve nad Lo Panom. Eric Powell nám krásne vysvetlil, ako je to s tou ochlpenou potvorou, ktorá sa zviezla na Jackovom kamióne, a výborne predstavil mága Egg Shena aj Jackovho najlepšieho kamoša Wanga. Dokonca sa dozvieme, prečo je Jack proti vzťahom, a že kedysi toho kvôli neuváženému manželstvu veľa preskákal. Alebo si to iba vymyslel.

Kresbu dostal na starosť Brian Churilla, ktorý sa mi zapísal do podvedomia minisériou The secret history of D. B. Cooper. Jeho kresebný štýl sadol ku Powellovmu/Car­penterovmu scenáru ako šerbeľ na zadok batoľaťa. Churillovi sa podarilo nielen dokonale prekresliť hlavné a vedľajšie postavy, ale aj zachytiť atmosféru. Iste, niekedy vyzerá kresba cartoonovo, hlavne keď ide o Jacka Burtona, ale to je v poriadku. Ak ste videli film, viete, že on je sám o sebe chodiaci, jazyčnatý, sebavedomý vtip.

Tento komiks je pre každého. Čitateľov, ktorý sa chcú zabaviť, aj fanúšikov kultového filmu. A tí z vás, ktorý ešte stále nevideli Veľký problém v Malej Číne by mali napraviť chybu. Jedná sa o jeden z najlepších filmov roku 1986, ktorý by ste mali vidieť. Potom budete naozaj vedieť kto je Jack Burton a čo vždy vraví.


** Big Trouble in Little China**
Píšu: Eric Powell, John Carpenter
Kreslí: Brian Churilla
Vydáva: BOOM! Studios
Rok vydania: 2014


10. júna 2014
Marek "Keram" Barányi