Battlefield: Earth

Roger Christina

Základom vojenskej stratégie je dôkladný prieskum. Odhalí terén, slabosti a silné stránky nepriateľa. Ak ste neboli na Istrocone 2000, a nevideli ste teda film Bojisko: Zem v českej a slovenskej predpremiére, má sa vám prieskumom stať táto recenzia. Nenašla síce silné stránky protivníka, no zato dôkladne preskúmala terén a poslúži svojmu účelu: varovať! Pozrite si tento film, ale pred tým sa radšej objednajte u svojho psychiatra. Poprípade sa naň vyberte ako na komédiu – ale aj tak to budú vyhodené peniaze.

Podkladom filmu je gigantická sága L. Rona Hubbarda, zakladateľa a najväčšieho guru cirkvi scientistov. Tú komentovať nemôžem (to ako knihu, nie cirkev), ale videl som je prvý diel, ktorý mal cca 1000 strán. Zaujímavé. Uznajte, že prepísať takýto kolos na filmové plátno, to už musí byť poriadny oriešok (toto berte ako poľahčujúcu okolnosť). Napr. celá trilógia Pán prsteňov má cca 1000 strán – a na jej prepis sú potrebné 3 minimálne dvojhodinové filmy.

Kniha sa odohráva v roku 3000, a podľa scenára aj film. Určite však majú problémy s pochopením významu letopočtov, pretože inak by tam ľudskú techniku nepredstavovali stíhačky z konca druhého tisícročia a americké zlaté rezervy by neboli zavreté vo Fort Knox. Ibaže by sa predpokladalo, že sa vývoj zastaví a my si dáme na tisíc rokov šlofíka. Ale to by zase budovy vyzerali trošku ináč a aj vrstva prachu by bola trošku vyššia. No čo, tak logika pokrivkáva – ale to zase nie je taká rarita – taký Asterix s Obelixom toho navymýšľajú viac :)

Základom deja je zhruba toto: Ľudia sú zotročení mimozemšťanmi. Mimozemšťania sú vysokí, chlpatí a jeden z nich je Travolta (main villain). Podobajú sa na Klingonov, ale majú šesť prstov. Dýchajú čosi iné ako ľudia a aby mohli dýchať na Zemi, majú nos pricviknutý drôtikom, ktorému hovoria dýchacia maska. Ľudia musia zasa drôtik nosiť v ich miestnostiach (lodiach nie). Ľudia, ktorí nie sú otrokmi, žijú v pevnostiach, chovajú kone a jedia krysy. Majú vlasy spletené do vrkôčikov á la Braveheart. Raz sa emzáci vyberú na prechádzku a ulovia Hlavného Kladného Hrdinu (skrátene HKH, volá sa Johny Goodboy :), hraje ho Barry Pepper, známy skôr zo Zachráňte vojaka Ryana). Loviť HKH sa však nevypláca, hlavne po tom, čo sa podrobí výukovej kúre. Hneď je z neho Einstein kombinovaný s Williamom Wallaceom a Lukom Skywalkerom. Zachránený HKH sa naštve a mimozemšťania (volajú sa Psychloni) majú po chlebe (ba aj po domovskej planéte). Tak.

Vynikajúci je spôsob, akým tlupa ľudí zachráni Zem. Tá padla do otroctva bleskovo, za osem minút ju Psychloni demilitarizovali a spacifikovali. To znamená, že väčšina povrchu padla navnivoč. Ostal len jeden gigantický hangár, v ktorom boli uložené stíhačky, aby mala naša tlupa na čom bojovať a jedna atómová bomba, aby mali čím zničiť domovskú planétu hnusných emzákov. Cca 20 chlapíkov na úrovni doby kamennej, v kožiach a s oštepmi sa pod vedením HKH vydá na skusy, obsadí hangár, za sedem dní sa naučí stíhačky ovládať a tak s prehľadom napadne základňu Psychlonov na Zemi. Boj o ňu je urputný (aby došlo aj na počítačové efekty – napr. rozprsknutie skleníka), dojemný (desať neandertálcov padne), ale vo finále úspešný (jednou maličkou bombou spôsobia na domovskej planéte Psychlonov reťazovú reakciu, po ktorej sa planéta rozprskne ako melón. Hurrááááááááá! V perjoóóód!

Ináč je to výborný film. Na začiatku máte scénu z Bravehearta (divosi v koži a s vrkočmi sedia pri ohníku) a Mad Maxa (sedia v rozpadnutej továrni), potom nasleduje naháňačka z Matrixu (emzák strieľa po stĺpoch, ktoré sa rozprskávajú ako tie v tej slávnej prestrelke vo foyeri). Má morálne ponaučenie (Ako Maťko s Kubkom naučili hlavného záporáka po Fort Knoxe hvízdať), vzdelávacie momenty (HKH sa učí dejiny ľudstva a hneď prvá kniha, na ktorú natrafí je Deklarácia nezávislosti) a dojemné scény (na konci priateľka HKH pobozká). Takže sa nie je na čo sťažovať.

A ešte sú tu slávne osobnosti, ktoré zvýšili kredit filmu! Samozrejme Travolta, chodiaci celý film na pol metra vysokých podpätkoch (Psychloni sú vyšší – preto musia mať nohy od kolien dolu neohybné), dizajnér Patrick Tatopoulos, ktorý sa podieľal na takých skvelých projektoch ako Stargate či Deň nezávislosti, autor počítačových efektov Erik Henry (Alien, Akty X) a autor modelov pre výbuchy Joe Vyskocil (Deň nezávislosti). Nuž, ani osobnosti nie sú všetko… niektoré efekty sú fajn, aj niektoré scény – ale to je málo, strašne málo. Neostáva mi nič iné, než konštatovať: toto nebol Battlefield: Earth ale Cattlefield: Earth…

Dávam 2/10 za inšpiráciu dobrými filmami a za odvahu, čosi také v strižni nezničiť.


22. septembra 2000
Rastislav Weber