Básně z trilogie Pán prstenů

Tolkien J.R.R.

Tušila som, že sa to raz prevalí, bála som sa tej chvíle, ale život je potvora a už je to tu… Nebudem ďalej zapierať a naplno priznám to, čo o mne zatiaľ vedia iba priatelia. Áno, vážení, viem, že je to v našich kruhoch takmer hriech a neodpustiteľná medzera vo vedomostiach, hanbím sa za to, ale ja som fakt Tolkiena nečítala…

Je to tak, nečítala som Hobita, ani Pána prsteňov… Moje tolkienovské nedovzdelanie zahŕňa asi len tretinu Silmarillionu a teraz vlastne aj obsah tejto knižočky, útlej a malej, ale iba rozmermi. Siahla som po nej z čírej zvedavosti, lebo úprimne povedané, za tie roky, čo čítam sf a f, som sa ešte s poéziou nestretla. Táto knižočka obsahuje básne z trilógie Pán prsteňov a trúfam si na základe vlastnej skúsenosti tvrdiť, že osloví aj toho, kto trilógiu nečítal. Miestami nežné a krehké verše vás uvedú do Tolkienovského sveta a rozprávajú vám príbehy jeho postáv a postavičiek. A sprevádzajú ich naozaj prekrásne ilustrácie Alana Leeho. Nebudem sa o ňom rozpisovať, všetko dôležité o tomto pánovi sa dozviete ihneď na začiatku tohto príjemného počinu Mladej fronty. Počinu o to príjemnejšieho, že ho nehyzdia žiadne zbytočné chyby a lapsusy.

Kto trilógiu Pán prsteňov čítal, ten si určite okamžite zaradí a zatriedi verše k patričnému deju, či osobe. Kto ju nečítal, môže sa jednoducho nechať na chvíľku kolísať básnickými obrazmi a poetickými povesťami, čiste len tak, pre krásu verša. Na mňa osobne najviac zapôsobila Bilbova pieseň. Ale vlastne nie len ona…

Na básne sa recenzie píšu ťažko, básne sú vec nálady a pocitov. Čo keby ste si túto knižočku prečítali sami? Stavím sa, že si pri nej oddýchnete a posnívate, rovnako, ako ja…

J.R.R.Tolkien, Básně z trilogie Pán prstenů, poézia (Mladá fronta, Poems from the Lord of the Rings, preklad: Petr Štěpán, ilustrácie a obálka: Alan Lee, 96 strán, pevná väzba, cena: 206,– Sk, ISBN 80–204–0889–4)


18. apríla 2001
Katarína Juričová