Army of Darkness vs Hack/Slash

Keď muž stretne ženu

Army of Darkness vs Hack/Slash 01
Army of Darkness vs Hack/Slash 02
Army of Darkness vs Hack/Slash 03

Ak máte radi hororové komiksy, určite vím netreba predstavovať Tima Seeleyho. Ten sa zapísal do podvedomia čitateľov neozombie príbehom Revival, upírskou minisériou Ex-Sanguine a hlavne masakrálnou ságou na pokračovanie, Hack/Slash. Hlavnou postavou poslednej menovanej série bola Cassandra „Cassie“ Hacková, atraktívne a drsné dievča, ktoré sa rozhodlo, že bude loviť zabijakov (takzvaných slasherov).

Ale dlho sama nevydržala a pridal sa k nej Vlad, veľký, svalnatý a mierne deformovaný muž, ktorý má na tvári nasadenú plynovú masku a vie to s nožmi. Táto dvojica sa nebojácne presekávala slashermi v sériách na pokračovanie, minisériách, one-shotoch a špeciáloch. Ale všetko dobré sa raz musí skončiť, a tak Cassie dala zbohom čitateľom. Aspoň na istý čas. Teraz sa k nám vracia a spolupracuje s jedným z najlepších expertov na boj so zlom.

Cassie je na dôchodku a pokúša sa užívať si voľno so svojou priateľkou. Ale veľmi jej to nejde a to, čo malo byť rande, skončí ako krátka a rýchlo ukončená večera. Keď sa dvojica krásavíc vráti domov, Cassie si všimne, že pred ich domom stojí auto, ktorého dvere sú poznačené ryhami od mačety. To je dostatočný dôvod na to, aby sa Cassie vkradla domov a nakopala zadok narušiteľovi. Po krátkej konfrontácii zisťuje, že „narušiteľ“ je legendárny jednoruký bojovník so zlom Ash Williams.

Ten navštívil Cassiein domov z jediného dôvodu: zaviedla ho tam stopa. Niekto sa totiž zmocnil mocnej knihy Necronomicon Ex Mortis (Kniha smrti) a začal z nej predávať stránky bohatým excentrikom. Cassie si dá dve a dve dokopy a uvedomí si, že za všetkým je opatrovateľka dieťaťa jej frajerky. Ale tá sa už zabíjačky zabijakov a jednorukého fešáka nemusí báť. Úplne podľahla zlu knihy a túži po jedinom: prehltnúť duše svojich budúcich obetí. Krviprelievanie a hláškovanie môže začať.

Tento crossover mal Seeley v hlave viac než rok, ale musel počkať na správnu chvíľu. Tá nastala po ukončení série Hack/Slash. Navyše čitatelia o stretnutie dvoch legendárnych zabijakov monštier prosili. Teraz sa dočkali a po prvých štyroch číslach treba povedať, že to stojí za to. Cassie vo svojej vlastnej sérii fungovala dobre, ale monštrózny Vlad ju držal na uzde. Bez Vlada ju už nič nebrzdí a môže povoliť reťaz svojmu egu a cynizmu.

Cassie a Ash sú ako dobre naolejovaný stroj na zabíjanie a obaja sa parádne dopĺňajú. Či už hláškami, alebo masakrovaním posadnutých, maniakálnych, mini a iných ľudí. Chémia medzi hlavnými postavami je dokonalá a ak ste náhodou niekedy nepočuli o Cassie Hackovej alebo Ashovi Williamsovi (Deaditov na vás!), nemusíte mať obavy. V prvom čísle je zhrnutá celá kariéra tejto rozdielnej dvojice.

Kresbu dostal na starosť Daniel Leister (Grimm Fairy Tales, Bionic Woman). Jeho kresba je štandardná a ničím výnimočná, no nijako neurazí. O obálky sa postarali Stefano Caselli (Secret Warriors), Tim Seeley a Ben Templesmith (30 Days of Night).

Army of Darkness vs Hack/Slash je perfektná záležitosť pre každého, kto sa chce pobaviť a kto má rád filmovú trilógiu Evil Dead Sama Raimiho. Tento komiks je ultrabrutálny, ultrakrvavý a ultrašialene zábavný. Ak ste si niekedy chceli prečítať komiksové dobrodružstvá Asha Williamsa, teraz máte šancu.


Army of Darkness vs Hack/Slash
Píše: Tim Seeley
Kreslí: Daniel Leister
Vydáva: Dynamite Entertainment
Rok vydania: 2013


22. januára 2014
Marek „Keram“ Barányi