Armageddon pre najmenších

Fantastická štvorka a Silver Surfer, r. Tim Story, USA/Nemecko, 2007

Po dvoch rokoch na nás opäť zaútočil Tim Story s Marvelovskými hrdinami z roku 1961. Prvý úspech ho neodradil, a na počudovanie ani pohlavárov zo štúdia. Možno im tie alibistické reči o tom, ako bolo DVD Fantastická štvorka najpredávanejším titulom v histórii štúdia 20th Century Fox niekto žerie. Podstatné je, že sa Story spolu s Fantastickou štvorkou vrátil a priviedol si aj nového kamaráta, Strieborného Surfera.

Rovnako ako svet potrebuje svojich superhrdinov, potrebuje aj svojich zlosynov. Zlosynov, ktorí nás neustále udržujú v úžase a strachu zároveň. Zlosynov, ktorí dokážu preinvestovať niekoľko miliónov dolárov a pritom nikto nevie kam putovali. Zlosynov ako Uwe Boll, s dospelým postojom ku kritike, ako Mark S. Johnson, ktorý si realizuje detské sny a pretavuje ich v nočné mory ostatných alebo ako ikona 20. storočia Ed Wood, ktorému transvestitizmus prerástol cez hlavu. A v neposlednom rade sa do tejto ,,Legion of Doom” pridáva aj Tim Story.

Nemá význam sa baviť o tom, ako Marvel postupne odpravuje svojich comicsových hrdinov. Marvelovci sú nepoučiteľní, ale to je ich problém. Problémom štúdia 20th Century Fox je zase, že si vydržujú ,,lúzra´´ akým je Tim Story. Sklamanie roka 2005 pre všetkých priaznivcov, či už comicsovej verzie alebo animovaného seriálu Fantastickej štvorky bolo dosť veľké. Tim Story, rovnako ako sa to podarilo Markovi S. Johnsonovi s Ghostriderom, pretavil akčný comics v rodinnú zábavu na nedeľňajšie popoludnie.

Šokovaní fanúšikovia po oznámení, že režisérskej stoličky sa opäť ujme chlapík Story netrpezlivo očakávali pokračovanie. Treba podotknúť, že do prvého dielu si nevzal ponaučenie od comicsových adaptácií ako X-Men, Superman, či Spiderman. Všetko, čo Story vie o Fantastickej štvorke by sa dalo zhrnúť do jednej 20-minútovej animovanej epizódky. To aj pán režisér určite spravil predtým, než si vyhrnul rukávy a pustil sa do demolovania comicsovej legendy.

Prekvapujúci Storyho talent venovať sa irelevantným záležitostiam a hlavne talent nudiť sú neodlúčiteľnou súčasťou režisérovej výbavy. Bohužiaľ, Story stále nedokáže popadnúť diváka za pačesy a vtiahnuť ho do víru príbehu. Sú filmy, pri ktorých sa divákom zrýchli pulz a stúpne adrenalín v prvej minúte a sú snímky, ktoré ponechávajú diváka vo vegetatívnom, letargickom stave až do poslednej minúty. Story patrí k doktorom, ktorý sa snažia okolo svojich pacientov poskakovať v bielom plášti, ale nerobí nič pre ich záchranu, či aspoň chvíľkové zlepšenie.

A druhé pokračovanie trpí rovnakým syndrómom. Režisérova impotencia nedokáže vytvoriť akčnejšiu scénu. Z veľkej časti je to statickou kamerou a pomalými prestrihmi. Vynikajúca demonštrácia je uvedená už v trailery, kde Storm naháňa strieborného chlapíka. Na klip až príliš dlhé zábery. Dala sa vytvoriť adrenalínová naháňačka aj bez použitia stroboskopických prestrihov (ktorých sa samozrejme nedočkáme), ale to by si pán režisér musel, čo to naštudovať z filmovej reči. Menšie zlepšenie badať až na závere klipu, kedy Surfer vyvlečie mladého Storma do vesmírneho priestoru a uvoľní zovretie. To sa však do filmu nedostalo. Aj takáto zárodková gradácia by Storymu pomohla sa dostať aspoň do roviny priemernosti.

Očakávaná sterilita hlavných charakterov neprekvapuje. Na to, že Reed vyzerá o niekoľko rokov a šedín mladší sme si zvykli. Aj na jeho boľavé CGI naťahovanie a Evansove prehrávanie, ktorého je mimochodom v tomto projekte veľká škoda. Zvykli sme si aj na Chilkisove každodenné naťahovanie do obstojného kostýmu, ktorý zostal nepoškvrnený počítačovou animáciou. Ale na nepodarené vystupovanie malej miss solárium a jej vybúranej tváričky, Jessici Alba, sa zvyknúť nedá. Tá by nenašla herectvo ani v slovníku cudzích slov.

Žiadna chémia neexistuje v Storyho svete, našlo sa len miesto pre znásilnenú interaktivitu medzi Thingom a Human Torchom, ktorá je aj semeniskom obligatórnych hlášok. Aspoň minimálny úškrn je životne dôležitým, pre vynášanie kýblov nudy zo Storyho počinu. Sterilitu, hlavne medzi fantastickým párom sa snažil režisér zamaskovať svadbou, ktorá má pôsobiť ako náplasť na viacero neduhov. Ale nefunguje.

Zaobišlo by sa to aj bez nej a mohol si odpustiť infantilnú dramatizáciu. V meste vypadne prúd a helikoptére, ktorá sníma svadbu ,,zašibe.” To, že sa v meste vypol prúd neznamená, že sa musí zhasnúť pilotove svetielko nad dverami. Ale budiž, v meste vypli prúd a helikoptére vypadlo spojenie s navigačným systémom, čo samozrejme nie je dôvod, aby začala masakrovať svadobčanov (čo nerobí, lebo film je mládeži prístupný a tak masakruje len nevinne stojace stoličky- ani kvapka krvi nazmar). Gólom je, že sa naši superhrdinovia so smrteľným potom dívajú na to, ako im helikoptéra devastuje svadbu. A práve takéto dejové diery, nepozornosť a vyslovene hlúposť (Story zaslúži tričko s blikajúcim nápisom ,,El stupido grande”) dostávajú film do kolien a pod úroveň priemernosti. Tu sa už režisér dostáva do rajónu Uwe Bolla, ktorý svojou stupiditou a tvrdohlavosťou kraľuje kinematografic­kej žumpe.

Jediná vec, ktorú stojí za to vidieť je Strieborný Surfer, Herald galaktického požierača planét pripravujúceho ďalší planetárny pokrm. Headliner celého sequelu, do ktorého bolo investovaných najviac času, dolárov a gigaherzov počítačovej techniky. A kto iný mohol Strieborňáka ,,rozpohybovať” lepšie ako Doug Jones preslávený spoluprácou s Giullermo del Torom na Hellboyovi a Panovom labyrinte.

Ak si divák odmyslí zbytočné nezmyselnosti okolo tohto charakteru, tak si určite nostalgicky spomenie na animovaný seriál, alebo pôvodný comics. Prekvapenie sa konalo aj v podobe Galactusa a jeho predjedlového rituálu, kedy častuje matičku Zem spŕškami asteroidov. Žiadny mega-CGI-humbuk sa nekoná, ale pekné, že si Story (a FrostPaynom) spomenuli. Bohužiaľ, Silver Surfer trpí nedostatkom času na plátne rovnako ako kamarát Venom a zamrzí Morpheusov dabing. Taktiež každá akčná scéna, v ktorej figuruje Surfer končí prehováraním do duše a vylievaním emócií alebo v horšom prípade lacnou imitáciou Dartha Vadera v podaní Juliana McMahona (Dr.Doom).

Ani dva roky a tučnejší rozpočet nestačil Storymu, aby sa vyhrabal z podpriemernej úrovne. Narozdiel od Rattnera nedokáže žonglovať s veľkým počtom postáv, čo dokázal v predchádzajúcom snímku. Hrdinská štvorka je príliš veľa postáv na jedného Storyho a to nehovoríme o Surferovi, Galactusovi a čo ma prekvapilo, vzkriesenie nemesisa Dr.Dooma. Režisér nedokáže vytvoriť vzťahy medzi postavami, ani podať žiadnu akčnú scénu a dej je prostý ako bulharská striptérka.

Suma sumárum, pokračovanie Fantastickej štvorky je rodinným filmom, ktorý si môže podať ruku s Ghostriderom a Daredevilom. Vhodný do 12 rokov a mal byť vystrelený direct-to-video. Aj napriek tomu sa podarilo tomuto snímku v prvom týždni zarobiť cca 60 miliónov a štúdia ohlásili spin-off Strieborného Surfera, ktorý sa dúfajme nedostane pod režisérsky skalpel Tima Storyho.

Fantastická štvorka a Silver Surfer (Fantastic Four: The Rise of Silver Surfer, USA/Nemecko, 92 minút)

Réžia: Tim Story. Scenár: Mark Frost, Don Payne. Hrajú: Ioan Gruffud, Jessica Alba, Chris Evans, Michael Chilkis, Julian McMahon, Kerry Washington…a ďal­ší.


21. júna 2007
Martin Kudláč