Arcanum: Of Steamworks...

Arcanum je názov sveta, v ktorom sa odohráva rovnako nazvané RPG od teamu Troika Games (tvorcov Falloutu 1 i 2). Svet Arcana je veľmi rozlahlý – prejsť z jedného konca kontinentu na druhý by vám v hre trvalo 20 dní, čo je asi 48 hodín reálneho času. Takto rýchlo by ste ale postupovali iba v prípade, keby sa vám nikto nestaval do cesty. S takou možnosťou sa ovšem nedá vôbec počítať – obzvlášť keď už je teraz známe, že Arcanum je obývaný 70 unikátnými typmi príšer, z ktorých každá má ešte 4 ďalšie mutácie (výsledné číslo sa teda použitím základných matematických znalostí vyšplhá na 280).

Okrem týchto skôr nepriateľsky naladených individuí stretnete ešte ďalšie stovky postáv, s ktorými sa dá obchodovať, priateľsky pohovoriť, ale i pohádať či od nich prijať nejaký quest.

Základnou koncepciou hry je po celú dobu riešiť jeden hlavný problém, na ktorý sú nabalené ďalšie menšie subquesty. Tých by malo byť stovky, pričom nie je nutné dokončiť všetky pre dokončenie celej hry. Môže sa vám len stať, že pri plnení hlavného questu sa dostanete do situácie, na ktorú so svojimi aktuálnymi skúsenostiami zatiaľ nestačíte, potom sa musíte vydať plniť niektoré tie postranné zadania, aby vaše skúsenosti vzrástli na potrebnú mieru.

S linearitou celej hry sa to má nasledovne – vzhľadom k tomu, že je kvôli príbehu nutné udržovať hráča na určitej ceste, musíte čas od času prejsť niektorým pevným bodom, z ktorých je príbeh vystavaný. I na týchto miestach si však môžete vybrať z niekoľkých možných riešení, takže daná línia nie je úplne zväzujúca.

Autori si dokonca myslia, že niektorí obzvlášť vynaliezaví hráči môžu prijsť i na riešenia, ktoré ich samotných nenapadlo. Naviac sa autori snažili zaistiť, aby nebolo možné previezť nejakú akciu, ktorá sa môže neskôr prejaviť ako fatálna chyba nedovolujúca vám hru úspešne dohrať do konca. Táto príjemná vlastnosť ale neplatí pre subquesty – v tých je možné niečo skaziť a dostať sa do pozície, kedy sa vám už zadaná úloha nepodarí splniť. Ako ste verím z môjho článku mohli usúdiť, s týmto kvalitným RPG máte na „zopár“ dní u svojho PC naozaj postarané.

Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura Výrobca: Troika Games Distribútor: Sierra on-line Distribútor SR: Digital Media Trade

Minimálna konfigurácia: PII-400 Mhz, 32 MB RAM 3D karta: nie Multiplayer: ano Typ: RPG

Hodnotenie: 75%


7. decembra 2001
GamesWeb