Antigravitačný bojový tanier - SF alebo šialenosť NASA?

Podľa neoverených informácií pracuje firma Lockheed, jeden z dodavateľov vojenskej leteckej techniky armády USA, na novom stroji, ktorý by mal vyzerať ako lietajúci tanier. Údajne má byť vybavený antigravitačným pohonom a úplne novým zbraňovým systémom, založeným na časticovom energetickom lúči. Tento lúč likviduje nepriateľské ciele tým, že ich rozkladá na molekulárnej úrovni. Pričom však vôbec nepoškodzuje ľudí, ktorí sú v cieľovej oblasti prítomní.

Lockheed sa oficiálne zaoberá vývojom dopravného lietadla, ktoré by unieslo veľké množstvo pasažierov a malo by sa tiež podobať obrovskému lietajúcemu tanieru. Je preto viac než pravdepodobné, že pri vývoji osobného lietadla vychádza z poznatkov, ktoré získal z lietadiel vyrobených pre vojenské účely. X-22A by mal byť riadený dvojčlennou posádkou. Jeho prítomnosť bola udajne zaregistrovaná už pri operácii Púštna búrka v Iraku, kedy tieto lietadlá likvidovali nepriatesľké pozície. Pozorovatelia zo zeme ich popisujú ako lietajúce taniere, z ktorých vyžarovali smerom k zemi intenzívne svetelne lúče. (že by použitie práve časticového laseru?) Bohužiaľ sa nepodarilo zaznamenať a zverejniť žiadne bližšie videozábery, pretože sa tieto objekty v danej oblasti pohybovali iba v noci. Neoficiálne informácie, ktoré prichádzajú z amerických vojenských kruhov tvrdia, že keby sa verejnosť dozvedela, akú techniku využíva ich armáda už teraz, myslela by si, že si z nich niekto robí dobrý deň. Nové technológie sa totiž podobajú skôr tomu, čo poznáme z filmov Star Wars a pod. Z vojenského hľadiska je súčasná neznalosť verejnosti ideálna, pretože môže manévre svojich lietadiel vydávať za údajné pozorovanie mimozemských lodí. Tieto historky stačí iba priživovať, pretože ľudská fantázia sa o všetko podstatné postará sama. A vždy sa nájde dosť ľudí, ktorí za každým neobvyklým pozorovaním alebo javom vidia hneď mimozemskú inteligenciu.

Pentagon vydáva na vývoj nových technológií obrovské množstvo finančných prostriedkov. Vzhľadom k veľkému množstvu výskumných týmov a ich odborných pracovníkov nie je možné tieto neoverené správy podceňovať. Už sa stáva skoro pravidlom, že armáda využíva novú technológiu skryto cca 8–15 rokov. Akonáhle začne používať novu generáciu, postupne tu starú odtajuje a predstavuje verejnosti ako novinky. To sa týka napríklad lietadiel F-117A a B-2. Prečo by mala verejnosti predstavovať stroje, ktorých znalosť môže pomôcť konkurencii v svojom vlastnom vývoji? Zrejme preto, že sú tieto prostriedky už zastaralé a ich novšie varianty už v mnohom prekonávajú. Tým verejnosť stavia do pozície, keď sa vlastne skoro so všetkým zveruje širokým masám a vytvára si tak dobrý image v spoločnosti.

Skryto však testuje nové zbrane, aby bola vždy o krok pred svojou konkurenciou. Takto sa chova asi každá armáda na svete, avšak je nutné podotknúť, že v USA majú vojaci zrejme najlepšie podmienky pre svoj vývoj. Je tu dostatok erudovaných vedcov a taktiež miest, kde možno novú techniku testovať. Lety týchto strojov prebiehajú zrejme na utajovaných základniach ako je Area 51 a pod. Piloti sa tu cvičia, aby v prípade vojenského konfliktu mohli aktívne zasiahnuť.

I keď sa to môže zdať divné, vojna je pre záhadológov a fantastov skvelou príležitosťou ako sa dostať pomerne ľahko k údajom o nových lietadlách i ďalších zbraniach. Pri vojenskom konflikte sa totiž prakticky každá armáda snaží po prvé vyhrať s čo najmenšími stratami v čo najkratšom čase a po druhé ma možnosť si tu v bojových podmienkach otestovať svoje nové technológie. Pri Púštnej búrke sa nám prakticky po prvý krát odhalili F-117A a lietadlá B-2 v praxi. Pri vojne v Juhoslávii boli prvýkrát oficiálne použite grafitové a kazetové bombyNovinkou bola i munícia z ovhudobneného uránu, po prvý raz použitá v bojovom prostredí. Oboje sa osvedčilo, avšak ukázali sa aj negatívne stránky. Napríklad postoj verejnosti sa ukázal ako negatívny, pretože hlavne ekologické organizácie nesúhlasili s použitím striel s ochudobneným uránom. Poľa výsledkov meraní sa však zvýšenú rádioaktivitu nepodarilo dokázať. Práve takéto skúsenosti sú pre vývoj neoceniteľné, lebo pri testoch sa takáto reakcia nemôže prejaviť.

Na druhej strane je každý vojnový konflikt pre obyvateľstvo kritický a preto si môžeme iba priať, aby k vojnám pokiaľ možno nedochádzalo. A taktiež si môžeme priať, aby vývoj lietadiel šiel čo najrýchlejšie dopredu. Súčasné dopravné stroje sú pomerne pomalé, hlučné, a majú relatívne malú kapacitu.

Zvýšením prepravnej kapacity lietadiel by sa výrazne znížila cena leteniek. A masovejšie využitie antigravitačného pohonu by nám mohlo otvoriť i cestu k jednoduchším a rýchlejším cestám do vesmíru. Spočiatku v hraniciach nasej Slnečnej sústavy, a neskôr … kto vie. Možno sa ešte naša generácia dožije objavenia života a možno obývateľných planét i mimo našu sústavu.

Einsteinova teória, podľa ktorej sa nič nemôže pohybovať rýchlejšie ako svetlo sa stále častejšie otriasa v základoch a musíme si uvedomiť, že najbližšia sústava je od nás vzdialená iba 4 svetelne roky. To sa dnes javí ako neprekonateľná diaľka, ale za pár rokov????


9. januára 2002
Fandom SK - PR