Anketa: Kupujete slovenskú fantastiku?

Satamaranga obálka

UPDATE 15. 12. 2020: Pod týmto linkom nájdete už zverejnené výsledky ankety. (pozn. red.)



Posledné roky sa označujú ako zlatá éra slovenskej fantastiky. No je to len veľmi zjednodušený pohľad zvonku, ktorý odzrkadľuje skôr počet vydaných knižných titulov než ich reálny dopad a čitateľskú úspešnosť. Realita je taká, že slovenskú knižnú fantastiku drží pri živote len niekoľko vydavateľstiev a množstvo samovydaní. Pre lepšiu predstavu si pozrite náš prehľad slovenskej literárnej fantastiky za posledných sedem rokov.

Okrem „tutoviek“, akými sú napríklad knihy Juraja Červenáka či Jozefa Kariku, je predajnosť slovenských fantastických titulov skôr minimálna. Počet predaných kusov z jednotlivých titulov je väčšinou mizivý a pre vydavateľstvá ekonomicky nezmyselný. Veľmi často je predaj nižší ako 200 ks. Otvára sa otázka, či má vôbec zmysel vydávať knihy, ktoré nemajú takmer žiadny čitateľský zásah.

Radi by sme preto spoznali váš názor.

Zapojte sa preto, prosím, do našej ankety, ktorú sme pripravili v spolupráci s vydavateľstvom Artis Omnis. Pomôžete tak všetkým, ktorí sa produkcii domácej literárnej fantastike venujú, či už sú to vydavateľstvá, autori, publicisti a iní, zistiť, kde robia chybu, a ak je to v ich silách, tak to aj napraviť. Z účastníkov ankety vyžrebujeme dvoch šťastlivcov, ktorí získajú knižnú novinku z tohto vydavateľstva – Satamaranga od Richarda Brenkuša. Výhercovia sa môžu sami presvedčiť, či aj slovenská fantastika môže byť svetová :)


Anketa potrvá do 30. novembra. S výsledkom ankety vás oboznámime na našich stránkach v priebehu decembra 2020.

Upozornenie: Údaje uvedené v anketovom formulári budú použité len pre účely tejto ankety a nebudú poskytnuté tretím osobám. Tí respondenti, ktorí nevyplnia celý formulár alebo pošlú viac ako jeden vyplnený formulár, budú vyradení z možnosti žrebovania o knihu.


Odpovedzte, prosím, na jedinú otázku:

(Poznámka: Vaša odpoveď je zaslaná, pokiaľ sa pod červeným tlačidlom ODOSLAŤ objaví zelené hlásenie: Vaša odpoveď bola zaslaná. Anketa bude trvať do 30. novembra. S výsledkom ankety vás oboznámime na našich stránkach v priebehu decembra 2020.)


4. novembra 2020
Fandom SK