André Wiesler: Kroniky Hagena von Stein

Pán čarodějnic
Štvanice na ďábla
Vlčí kletba

Ak už tiež máte plné zuby vlkodlakov ako tupých otrokov svojho vnútorného vlka, tak by vás aspoň na chvíľu mohla zaujať táto trilógia. Vlkodlaci sú v nej hrdými bojovníkmi a žranie ľudského mäsa je najväčší hriech, ktorý sa trestá osudom horším ako smrť. Bohužiaľ sa pri tom nehľadí na okolnosti a to vedie k dosť veľkým problémom.

Prvá kniha Pán čarodějnic je tým, čo sľubuje už jej podnadpis. Kronikou. Sleduje život dvoch hlavných postáv, nevlastných bratov, a zároveň nepriateľov na život a na smrť počas niekoľkých desaťročí. Vlkodlaci sú tu kladné a veľmi zbožné postavy. Často bojujú po boku kráľov ako ich rytieri. Ale bojovať musia aj s predsudkami a strachom bežných, neinformovaných ľudí. Neviem posúdiť, nakoľko sú historické údaje správne, ale príbeh sa odohráva v zaujímavom prostredí, ktoré by sme mali z hodín dejepisu relatívne dobre poznať.

Napriek tomu, že ide o prvú časť trilógie, jednotlivé dejové línie sa uzavrú a kniha sa dá čítať aj samostatne. Nakoniec sa ale aj tak dočkáme poriadneho cliffhangera a príjemných prestrihov do prítomnosti, ktoré majú podobu sľubnej fantasy zo súčasnosti.

V pokračovaní – Štvanici na ďábla začne hlavná postava, Hagen von Stein, spriadať plány na pomstu. Je presvedčený, že bol potrestaný neprávom, a chce sa pomstiť. Tentokrát sa zápisky z minulosti striedajú so súčasnosťou častejšie a v dnešnej dejovej línii sledujeme pokusy potomka inkvizičného rodu Vitzthumovcov o odhalenie a prekazenie Hagenových zločinných plánov. Zo vznešeného rytiera Hagena sa tu stáva klasické nasraté, ukrivdené a paranoidné úbožiatko, ktoré nikto nemá rád. Našťastie mu ešte zostali zvyšky zdravého rozumu a morálky, ktoré mu bránia páchať tie najväčšie zverstvá. Všetko tu už smeruje k vyvrcholeniu v tretej časti, ktorá bez akéhokoľvek časového sklzu nadväzuje priamo na udalosti z tejto knihy.

Tu už miestami text zadrháva, ale kniha stojí za prečítanie – autorovi sa napriek občasným zakopnutiam darí vzbudiť v čitateľovi zvedavosť, ako to vlastne v poslednej časti celé dopadne.

Vlčí kletba je však síce záverečná, ale bohužiaľ aj najslabšia časť celej série. Dočkáte sa fantasy zo súčasnosti a občasných prestrihov do blízkej a ďalekej minulosti, ktoré na poslednú chvíľu mali objasniť motivácie niektorých účinkujúcich postáv. Bohužiaľ, príbeh začína viaznuť a dopredu sa posúva len s problémami. Záverečné finále a záverečnú bitku vybavil autor na posledných stránkach tak akoby mimochodom, za výdatnej pomoci Deus ex Machina. Výsledok je nemastný-neslaný. Pôvodne originálne poňatá téma skĺzne do starých klišé, kde sú zbožní bojovníci tí dobrí, bez ohľadov na použité prostriedky, a vlkodlaci tí zlí, ktorých treba zničiť za každú cenu. Niektorí sú zlí, pretože žerú ľudí a niektorí sú zlí proste preto, aby autor nemusel vyškrtať z textu inkvizítorov.

André Wiesler vyštudoval germanistiku, literatúru a históriu literatúry v nemeckom Wuppertale. Okrem románopisca je vraj aj komik a herný vývojár. Svoje spisovateľské remeslo nezvláda zle, ale v takomto dlhom príbehu akoby strácal dych a ku koncu už bežal len na kyseline mliečnej. Prekladu nie je čo vytknúť a prípadne nedostatky si všimnú asi len tí, ktorí nemčinu používajú pravidelne. A ani v takom prípade nejde o výrazne chyby, skôr len drobné nuansy. Každý, kto prečítal prvé dve knihy, by si mal prečítať aj poslednú – jednak aby neprišiel o záver trilógie, druhak aby sa dozvedel, ako sa dá sľubný začiatok doviesť to nevydareného konca. Všetci ostatní sa môžu tejto trilógii vyhnúť a Zem sa bude pokojne točiť ďalej.


Pán čarodějnic
Kroniky Hagena von Stein I
Vydavateľ: FantomPrint
Rok vydania: 2010
Počet strán: 368 strán
Väzba: pevná s prebalom
Rozmer: 145×205 mm Jazyk: český
ISBN: 9788073980962

Štvanice na ďábla
Kroniky Hagena von Stein II
Vydavateľ: FantomPrint
Rok vydania: 2011
Počet strán: 304 strán
Väzba: pevná s prebalom
Rozmer: 145×205 mm Jazyk: český
ISBN: 9788073981150

Vlčí kletba
Kroniky Hagena von Stein III
Vydavateľ: FantomPrint
Rok vydania: 2011
Počet strán: 300 strán
Väzba: pevná s prebalom
Rozmer: 145×205 mm Jazyk: český
ISBN: 9788073981228


10. októbra 2012
g72