Amatérske filmy na Istrocone Martini 2003

Zvieratá
Black Cabrone contra Ufo Robotto
Timebomb
Timebomb

Okrem množstva podujatí z oblasti sci-fi a fantastiky a možnosti osobného stretnutia sa s novozélandskym hercom Craigom Parkerom alias elfom Haldirom z filmovej trilógie Pán Prsteňov, si návštevníci festivalu ISTROCON MARTINI 2003 budú môcť pozrieť a vychutnať viacero fantastických filmov. V programe budú tak veľkorozpočtové blockbustery typu Matrix Reloaded, Pán Prsteňov: Spoločenstvo prsteňa, Pán Prsteňov: Dve veže, X-2 ako i menej známe archívne filmy s vedeckofantas­tickou tématikou (Gemini, Rekviem za rytierov, Tretí šarkan, Divoká planéta). Okrem nich organizátori festivalu pripravili aj mimoriadne zaujímavú sekciu amatérskych filmov, kde na návštevníkov čakajú nezávislé, amatérske filmíky s etiketou MADE IN SLOVAKIA (a v jednom prípade CZECH).

Tieto filmy a ich tvorcovia sa pokúsia dokázať, že slovné spojenie hraný film a Slovensko nie je iba čisto fiktívne puto, ale je to reálne existujúci a silne prepojený zväzok.

Po úspešnom minuloročnom, v oblasti prezentácie amatérskeho filmu testovacom ročníku, kedy svoje projekty predstavilo zopár prvých „filmových skupín – lastovičiek“, sa tento rok organizátori festivalu rozhodli venovať amatérskemu filmu vlastnú sekciu, ktorá je do programu zaradená na nedeľu 14.9.2003 o 1000 h­od.

Zatiaľ sa prihlásilo päť filmových skupín a pred tým, ako ich filmy nastúpia cestu ku sláve a priazni publika, vám ich projekty ako aj samotné filmové zoskupenia bližšie predstavíme na nasledujúcich riadkoch.

1) Black Cabrone contra Ufo Robotto A začneme pekne zahraničím. Tento minifilmík o celkovej dĺžke cca 9 min na festival poslalo české filmové zoskupenie s názvom Cabrone films. Film pojednáva o stretnutí zástupcu ľudskej civilizácie (mafián Cabrone) s extraterestri­álnou formou života (Ufo Roboto) a o celkovom dopade tejto výnimočnej udalosti na ľudskú spoločnosť ako takú. Podrobnejšie informácie o filme ako i samotnom zoskupení (jeden z jeho členov je aj Martin Pomothy alias POMO, redaktor českej verzie filmového časopisu Cinema) sa môžete dozvedieť na ich stránke (je tam na stiahnutie k dispozícii aj celý film). Tým už teraz bežného diváka upozorňujeme, že pre plnohodnotný zážitok z tohto filmu sa vrelo odporúča prečítať si poznámky tvorcov k filmu, nakoľko plne pochopiť tento film bez znalosti pozadia a okolnosti jeho vzniku dokážu iba skutoční filmoví fajnšmejkri, schopní odhaliť už na prvýkrát skryté parafrázy, odkazy a originálne myšlienky, ktoré sa vo filme vyskytujú vo veľkom počte :-).

2) Tehlo Pod touto zaujímavou slovnou variáciou je ukrytý názov ďalšieho amatérskeho filmu, ktorý príde predstaviť filmárske zoskupenie Tichý dom. Od týchto tvorcov sme na minuloročnom Istrocone mohli vidieť veľmi vydarený a vtipný minifilmík s názvom Medvedikové ráno. Kedže tvorcovia chcú divákov prekvapiť samotným dejom a filmom až na Istrocone, pre bližší opis a oboznámenie sa s nimi použijeme údaje, ktoré nám sami poskytli. Film Tehlo bude mať cca 50 min a žánrovo ho možno označiť ako hororovú komédiu z murárskeho prostredia (to znie veľmi zaujímavo a originálne, tešíme sa!!!). Okrem tohto filmu chcú predstavitelia Tichého domu premietnúť aj svoj ďalší film s názvom Odvrátená strana rozumu, ktorý ma stopáž cca 7 min a samotní tvorcovia ho označujú ako surreal sci-fi trash!!! No povedzte, dá sa tomu odolať? Ja vravím jednoznačné NIE a už teraz sa trasiem nedočkavosťou.

3) Nič nekrváca večne Fúúú, názov filmu znie veľmi dobre, ale ktože stojí za ním? Je to partia filmových nadšencov z okolia Ružomberka, ktorí sú združení pod jednotným názvom Metafora. Príbeh filmu, ktorého stopáž by podľa tvorcov nemala presiahnuť 70 min., je o štvorici študentov, ktorí nemajú financie na dokončenie štúdia a tak sa vydajú hľadať dávny poklad, o ktorom hovorí miestna legenda. Podľa starodávnej mapy, ktorú získa jeden zo študentov, sa dostávajú na opustený hrad, ukrytý kdesi v slovenských horách. Čo však študenti netušia je fakt, že hrad má aj po toľkých rokoch utajenia stále svojho vlastného pána… Žánrovo tvorcovia film označujú ako mix grotesky so splatterom, ktorý sa nesie v duchu starých nemých filmov z dvadsiatych rokov minulého storočia. Záujem o staré hororové filmy dokresľuje aj skutočnosť, že pôvodný názov filmu mal byť Nosferatu 2, čím chceli tvorcovia jednoznačne vzdať hold klasike hororu a nemeckého expresionizmu, filmu, ktorého exteriéry sa tiež nakrúcali aj na Slovensku a jeho názov je Nosferatu – symfónia hrôzy. Nakoniec sa ale členovia Metafory dohodli na názve Nič nekrváca večne a rozhodnutie, nakoľko sa im podarilo vložiť do svojho filmu niečo z poetiky Murnau-ovej klasiky, chcú nechať na samotných divákov.

4) Zvieratá A máme tu hlavného „ťahúňa“ tohtoročnej amatérskej sekcie. Film, ktorý sa zatiaľ dočkal najväčšieho marketingového hypu. Zvieratá budú mať svoju oficiálnu premiéru na Istrocone Martini 2003 už v sobotu 13.9. o 2030 v h­lavnej sále. Následne bude film ešte raz odreprízovaný v nedeľu. A príbeh? Tvorcovia držia všetky skutočnosti pod silným zámkom a aj napriek tomu, že jedného z nich poznám, nepodarilo sa mi od neho vylákať žiadnu informáciu. Jediné čo je o filme možné sa dozvedieť, je skutočnosť, že jeho dĺžka bude cca 20 min. a pôjde o klasickú sci-fi, od začiatku do konca nabitú akciou. Keďže vás ako potenciálnych divákov nemôžem navnadiť dejom, tak vám poskytnem aspoň pár zákulisných informácii z natáčania. Vo filme účinkuje zhruba 10 amatérskych hercov zo Žiliny, a nepôjde o žiadnu improvizáciu. Účinkujúci pred začatím samotného nakrúcania absolvovali čítacie skúšky a poctivo nacvičovali svoje scény. Muziku k filmu samozrejme komponoval hudobný maniak a nádejný skladateľ Peter Pikna, a pozor – mala byť nahrávaná naživo s malým komorným orchestrom. Ak vám to nestačí ako návnada, čo tak informácia o tom, že časť filmu sa nakrúcala len s hercami pred modrým plátnom, pričom pozadie je dotvorené v počítači a tvorcovia sa dosť dlho a intenzívne zaujímali o ingrediencie potrebné na namiešanie dôveryhodne vyzerajúcej \„krvi\“? Už vám tečú sliny? Mne tiež.

Explózia chutí (zoskupenie, ktoré Zvieratá vytvorilo) je skupinka amatérskych filmárov s profesionálnym nasadením (viac informácií na ich stránke). Má za sebou zopár krátkych filmíkov (dostupných na ich stránke), avšak až Zvieratami sa to rozhodla rozbaliť vo veľkom. A vy, ako diváci, môžete byť pri tom.

5) Timebomb Na samotný záver som si nechal filmový počin, ktorý ma neskutočne milo prekvapil. Timebomb sa zaraďuje do žánrovej oblasti, o ktorej existencii na Slovensku som úprimne povedané ani nechýroval. Nie, netreba tipovať, prezradím to aj sám. Svojím výsledným spracovaním je Timebomb skvelá pocta hongkongským a iným easternovým kug-fu mlátičkám všetkého druhu. Neveríte? Tak si tento film nenechajte ujsť a na vlastné oči sa presvedčíte, že Slovensko má vlastných Jackie Chanov a Samov Hungov. Chcete vidieť saltá, premety a viacnásobné kopy vo vzduchu? Tento film vám vaše želania splní. Za touto obdivuhodnou bojovou gymnastikou na celuloide stojí filmové zoskupenie Eastway. Členovia tejto skupiny sa fyzickému drilu v martial arts šate venujú už od roku 1995. Na festivale sa budú prezentovať spomínaným Timebomb, ktorého dĺžka je cca 7 min. Rozpráva príbeh dvoch kolegov z nemenovaného veľkoskladu, ktorým je jedného dňa doručená tajomná zásielka. Ako sa ukáže je v nej bomba, ktorú stačí aktivovať jedným ovládačom. A práve o jeho získanie sa medzi kolegami spustí tvrdý boj, v ktorom by aj Jackie Chan mal problémy uspieť… . Okrem tohto filmíku nám Eastway predstaví aj krátke (cca 1,5 min) promo videá opisujúce ich tvrdú prípravu na natáčanie.

Čo dodať na záver? Pevne verím, že ak zavítate na Istrocon Martini 2003, tak nevynecháte aj sekciu amatérskych filmov a svojou prítomnosťou tak podporíte záujem o slovenský film, i keď zatiaľ iba amatérsky. Možno práve vaše slová pochvaly, uznania ale i prípadnej kritiky pomôžu tvorcom pri ich ďalšej tvorbe a ktovie ??? – raz sa z nich možno stanú aj profesionálni, renomovaní filmári. Veď to nakoniec sami poznáte – „každá cesta má svoj prvý krok…“.

Pripravené v spolupráci s www.kinema.sk


8. septembra 2003
Adrián Žiška