Alone in the Dark 4: New Nightmare

Určite dobre spomínate na rok 1992, kedy sa po prvý krát na našich PC monitoroch objavila hra Alone In The Dark, ktorá spôsobila takú menšiu revolúciu. Doposiaľ „hranatých“ a obvyklých nesmrteľných hrdinov všemožných adventúr vystriedal na našich monitoroch prakticky trojzormerný dobrodruh, ktorého život neustále visel na vlásku. Pohľady na hrdinu z viacerých uhlov, animované sekvencie, predrenderované prostredia, to všetko dodávalo na dokonalej strašidelnej atmosfére. Odvážim sa tvrdiť, že AITD položil základy akčným adventúram. Časom nasledovali ďalšie 2 diely, viacmenej rovnakého razenia, ktoré už príliš nového nepriniesli…

Po 5 rokoch ticha už asi nikto nečakal, že by sa trojica príbehov dočkala ďalšieho pokračovania. Prvé zmienky o štvrtom diele Alone In The Dark s podtitulom The New Nightmare začali presakovať niekde začiatkom roku 2000. Príbehom nás nebude prevádzať nikto iný, než Edward Carnby, súkromný detektív, ktorý teraz pracuje pre agentúru, ktorú založil jeho priateľ Charles Fiske. Obidvaja sa špecializujú na štúdium paranormálnych javov, čo sa stáva pre Charlesa osudným. Jeho telo je nájdené na záhadnom ostrove nazvanom Shadow Island. Edward neváha a púšťa sa do pátrania po príčinach smrti svojho priateľa. A kde inde začať, než priamo na „Ostrove tieňov?“.

Ako je už z vyššie opísaného príbehu jasné, i tento diel vás vtiahne do hrozivej atmosféry ostrova, ktorú držia diabolské sily vo svojej moci. Na pomoc príbehu však prichádzajú najnovšie techniky počítačovej grafiky a zvuku. Čaká tu totiž na vás viac než 1200 predrende­rovaných pozadí, veľmi detailných a sugestívnych, to všetko zakomponované do viac než 120 lokácií. Množstvo rôznych uhlov pohľadov na jednu scénu mnohokrát napomôže pri hľadaní ako po skrytých predmetoch, tak i krvilačných monštrách. Pretože všade prítomná temnota nahráva nepriateľovi, tak má Edward k dispozícii baterku.

Nakoľko svetlo tu hraje významnú úlohu a je mnohokrát veľmi účinnou zbraňou, vyvinuli tvorcovia hry veľké úsilie pri jeho stvárnení. Žiarivý kužel svetla vykrajujúci ostré obrysy v tme a realistické pohyby tieňov pôsobia veľmi vierohodne. A o to tu práve ide. Autorom išlo o to, aby sa hráčovi zdalo, že ovláda filmové postavy, ktoré sa pohybujú v reálnom prostredí. To sa im našťastie úplne perfektne podarilo. V opačnom prípade by totiž išlo len o trochu vylepšené pokračovanie kedysi slávnej hry. Vďaka špičkovému spracovaniu sa tvorcom podarilo hráčom predniesť čo najvierohodnejšiu hrôzyplnú atmosféru ostrova, ktorá ich udrží v neustálom napätí.

Takže verte, či nie, ale pri hraní AITD 4 sa budete ľakať živých i neživých príšer, ktoré čakajú v úkryte, zahalené tmou, či visiace na strope a vo vhodný moment zaútočia. Stretnete sa s približne 20 rôznymi druhmi nepriateľov. Každopádne nejde len o nejaké hlúpe zvieratká – niektoré typy čakajú samotné v tme, iné útočia v skupinách, snažiac sa svoju korisť obkľúčiť. Niektoré stvorenia vycítia zdravotný stav obeti a podľa toho sa rozhodnú, či zaútočia.

Na obranu proti nim dostal Edward k dispozícii 12 typov zbraní, čo je skutočne veľký pokrok oproti minulým dielom. A ako som už spomenul, ako zbraň môže poslúžiť i baterka. Pre niektoré bytosti je svetlo natoľko nepríjemné, že zabudnú na pocit hladu a utečú späť do temnoty. Ovšem aby sa svetlo nestalo univerzálnym strašiakom, môže iné zvieratká naopak privábiť. Možno si spomeniete na prvý diel, kedy si hráč mohol vybrať, či bude ovládať mužského hrdinu alebo si zvolí ženskú za hrdinku.

Taktiež sa tu okrem samotného Edwarda stretnete s predstaviteľkou ženského pohlavia. Tou je archeologička Aline Cedrac. Opäť je tu teda možnosť hrať s 2 postavami pričom tak, ako sa líšia ich charaktery a metódy vyšetrovania, tak sa líšia i možnosti postupu v hre. Naviac tu nejde len o jednoduchý výber osoby na začiatku hry, ale behom pátrania sa budete striedavo stretávať s obidvomi aktérmi – v ostatných prípadoch iba cez vysielačku.

AITD 4 mal pôvodne vyjsť už koncom roku 2000, ale termín odložili až teraz na leto kvôli chybám v hre, ktoré ešte neboli doladené. A ten deň je práve tu, dočkali sme sa. Pravdupovediac, Infogrames sa asi rozhodli správne, pretože ja som na AITD 4 nenašiel viacmenej žiadne chyby a priznám sa, že kvalitnejšiu hororovú atmosféru som doposiaľ nezažil v žiadnej 3D akčnej hororovej adventúre, čo znamená, že aj môj obľúbený povestný Resident Evil teraz klesol vďaka AITD 4 o priečku nižšie.

Verím, že Alone In The Dark 4 opäť obháji svoje prvé miesto na stupni najnovších hier, ktoré pred 9 rokmi získala.

Alone in the Dark 4: New Nightmare Výrobca: Darkworks/Spiral House Distribútor: Infogrames

Minimálna konfigurácia: Pentium II 300 Mhz, 64 MB RAM 3D karta: nie Multiplayer: nie Typ: Adventure

Verdikt: Verím, že Alone In The Dark 4 opäť obháji svoje prvé miesto na stupni najnovších hier, ktoré pred 9 rokmi získala.

Hodnotenie: 88%


17. novembra 2001
GamesWeb