Akú knihu túžia naši čitatelia nájsť pod stromčekom?

Mesto & mesto
Božská komédia: Peklo
Město ze skla
Level 26
Priechod
Stroncium
Pestis Draconum

Na našu výzvu Akú knihu chcete pod stromček? sa ozvalo prekvapivo veľa čitateľov – snáď je to dôkaz, že nielen televíziou je počas sviatkov človek živý.

Je zaujímavé, že viacerí snívajú o rovnakej knihe, hoci nie vždy ide o najnovšie tituly. Zo zaslaných odpovedí sme vybrali tie najzaujímavejšie a autora jednej z nich odmeníme skutočnou knihou. Ostatní knihychtiví môžu zatiaľ nenápadne odporučiť tento text svojej rodine a známym – veď do Vianoc zostávajú ešte tri dni ;-)


Vladana Hrivnáková by chcela knihu Zaklínač I. – Poslední přání, ktorú napísal Andrzej Sapkowski.

Svoj výber odôvodňuje takto: „Kniha uznávaného poľského autora, ktorá akoby už vymizla z predajní. Fantasy príbeh nemá v strednej Európe obdoby (ospravedlňujem sa domácim autorom) a mal už dávno byť o na čestnom mieste v mojej poličke, nebyť zlej finančnej situácie obyčajného slovenského študenta. Sága o Zaklínačovi sa stala pojmom – podkladom pre seriál a pre jedno z najuznávanejších RPG súčastnosti a rozhodne podnietila mnohých fanúšikov k písaniu vlastných príbehov. Fungujúci (a originálny) fikčný fantasy svet, výborný príbeh a skvele napísané postavy sú tým čo núti čitateľov neustále sa k nej vracať. Hovorí sa o nej a predsa už poriadne neexistuje a preto by ma hocijaká časť z tejto výbornej ságy v mojich rukách nesmierne potešila.“ A zároveň je to i kniha, pri ktorej som ešte nemala možnosť prečítať si prvú časť.

Rovnakú knihu túžia nájsť pod stromčekom aj iní, napríklad Lucia Droppová.

Marián Šteflík chce Město & město, autor China Miéville, pretože:

„V poslednom čase je toho akosi veľa… Nič nestíham a už vôbec nemám čas na knihu. Naplánujem si asi maródku (nejakú zlomeninu?) a konečne budem veľa, veľa čítať! Odídem v príbehu niekde úplne mimo reality, najradšej do sveta autora China Miéville. Iného sveta, divného sveta … ale niekedy príjemnejšieho ako je tento ;-)“

Nuž, Marián, radšej bez tej zlomeniny.

Davida Polakoviča zaujal Dante Alighieri a jeho Božská komédia:

„Čítal som úryvky v škole, hral som hru na xbox 360 a dosť ma zaujala ideou symbolikou veršami (hlavne Peklo).“

Snáď náš portál číta nielen Ježiško, ale aj Davidovi rodičia ;-)

Alena Vocelková by rada našla v balíčku Město ze skla od Cassandry Clareovej.

Jej dôvod je takýto: „Protože jsem přečetla první dva díly (Město z kostí a Město z popela) a musím říct, že mě tahle série nadchla jako už dlouho nic. Moc se mi líbil styl psaní autorky, líbivé charaktery postav, většinou nenávidím hlavní dámskou hrdinku, ale tady ne. Myslím že je to jedna z nejlepších městských fantasy které jsem za poslední dobu četla.“

My Alene veríme a držíme palce, aby sa pod stromčekom zjavilo niečo, čo ju poteší.

Zo svojich knižných túžob sa vyznal aj Peter Šufliarsky, ktorý by najviac chcel LEVEL 26/Netvor z temnoty od Anthonyho Zuikera:

„Po tejto knihe tuzim kvoli velmi pozitivnym recenziam ktore okolo seba vydim. To ze knikňha LEVEL 26 je prva svojho druhu co sa tika ze mimo citania su casti i digitalne aj spracovane. To ma sice nelaka len kvoli tomu ale uz som aj vydel par ukazok na YOUTUBE a je to natocene takou pekne tajomnou atmosferou a tak po strucnom omrknuti by som sa rad ponoril do citania. Pricom este nieco podobne som este necital. Vedsinou Fantasy a Sci-fy a tak ako kazdy iny, rad by som skusil nepoznane.“

Sme presvedčení, že Petrovi by urobilo dobre nájsť pod stromčekom celú hŕbu kníh.

Marek Kolcun by zase privítal Priechod od Justina Cronina z viacerých dôvodov:

"Dôvody mám minimálne dva. V prvom rade by som rád vedel, prečo je v knihe s názvom evokujúcim (aspoň mne) špinavú uličku a témou točiacou sa o tak trocha inej apokalypse na obálke les. Nevyzerá vôbec zle, ale je to jednoducho divné.

Druhý (a nemenej vážny) dôvod je, že tá kniha je hrubá, teda bude aj ťažká a zo skúsenosti vieme, že čo je veľké a ťažké, je aj drahé a čo je drahé, býva dobré. A kto by si na Vianoce nechcel prečítať dobrú knihu?"

Nuž, snáď by ho potešili aj všetky zväzky Leninových spisov. Cronin však zaujal aj ďalších čitateľov, napríklad Janu Čúzyovú.

Po čom ešte túžite?

Po Kulhánkovom Stronciu, Pestis Draconum od Dušana Fabiana a niektorí sa tešia na Skřížené hnáty od Patrície Briggsovej.

A kto dostane knihu od našej redakcie?

Po dlhšom uvažovaní sme vybrali Vladanu Hrivnákovú. Zaklínača sme síce nezohnali, ale snáď ju poteší fantasy Nešťastné konce z produkcie vydavateľstva FantomPrint.

Všetkým želáme krásne, bohaté a knižné Vianoce!


21. decembra 2010
Alexandra Pavelková