Ako to ostrovania Amíkom natreli

Ceny Hugo 2005 (Worldcon 2005, Glasgow)

Online sa už dajú čítať nie len hokejové zápasy či vyhlasovanie Oscara. V prvú augustovú nedeľu ste mohli na blogu časopisu Emerald City čítať vyhlasovanie najprestížnejšej ceny v našej oblasti, Hugo 2005. Priamo zo sály v Glasgowe ho písala šéfredaktorka časopisu Cheryl Morganová.

Keď sa na túto hrdinskú úlohu podujala (vraj to vôbec nebola sranda, ľuďom v sále vadilo klepanie do počítača a ceny za internet tam vraj boli o dosť vyššie ako rok predtým na bostonskom Noreascone 4, odkiaľ Cherryl blogovala tiež), ešte nevedela, že nezíska ani jedného z troch Hugov, na ktorých bola nominovaná.

Ako prvé sa udeľovali ceny Jamesa Whita a Johna W. Campbella. Prvú dostáva ešte neuverejnená poviedka, ktorú z anonymných poviedok vyberá porota. Udeľuje sa od roku 2000 a v Glasgowe ju získala Elizabeth Hopkinsonová. John W. Campbell Award for Best New Writer pre najlepšieho nového autora (nemýliť s John W. Campbell Memorial Award pre najlepší román roku) putovala do rúk Elizabeth Bearovej. Zaujimavý na tejto autorke zhruba dvadsiatich poviedok a románu Hammered (vyšiel začiatkom roka a do Vianoc má byť vonku celá trilógia) je jej dátum narodenia – 22. september. Nepriznajte sa tolkienistom, že vám to nič nehovorí – narodili sa vtedy Bilbo aj Frodo Bagginsovci/Py­tlíkovci/Lazní­kovci.

Samotného Huga začali udeľovať po dlhom čakaní pekne od fanúšikovských kategórií. Fanúšikovským maliarom roka sa stala Sue Masonová. Tá patrí do tímu fanzinu Plokta, ktorý tento rok mohol zapíjať nie len svoju piatu nomináciu na Huga, ale po Worldcone aj jeho zisk. Kategóriu fanúšikovského spisovateľa vyhral David Langford, ktorého aj u nás poznáme z niekoľkých poviedok. To už Cheryl začínali byť podozrivé dve veci. Nie iba to, že prehrala v dvoch kategóriách (ona sama v spisovateľoch, jej fanzin vo svojej kategórii), ale všetkých Hugov zatiaľ zobrali Angličania. To však bol ešte len začiatok.

Idylku Britom trochu pokazila Ellen Datlowová, ktorá si odniesla do Ameriky dve ceny. Jednu za najlepšiu webovú stránku, kde nad Locusom, zvíťazil najlepší webový a celkovo tretí – štvrtý americký časopis Sci Fiction – a Morganovej Emerald City teda prehral druhýkrát. Druhého Huga si Datlowová odniesla za víťazstvo v kategórii najlepší redaktor. Medzitým ho však ešte získal aj Langford (za najlepší poloprofesionálny časopis pre Ansible – druhá prehra Locusu.

Ďalší Angličan, Jim Burns, získal cenu pre najlepšieho výtvarníka. Morganová si počas blogovania neodpustila poznámku ani pri víťazovi kategórie krátkych dramatických diel, prvej epizódy seriálu Battlestar Galactica, nazvanej „33“ – pred Hugom ste si mohli túto epizódu na stránke aj pozrieť, teraz je tam live záver prvej sezóny. Cherryl upozornila, že toto je jediné z desiatich nominovaných dramatických diel so spoluúčasťou Britov, konkrétne televízie Sky…

Zaujímavé bolo tipovať, kto vyhrá v kategórii dlhých dramatických diel. Všetky sa už totiž u nás v kinách dali vidieť. Nielen nad Harry Potterom a väzňom z Azkabanu či druhým Spider-manom, ale aj nad Sky Captainom a Večným svitom nepoškvrnenej mysle zvíťazili dosť jednoznačne Úžasniakovci. Po vyhlásení víťaza v kategórii non-fiction, ktorú vyhrala príručka The Cambridge Companion to Science Fiction, nič moderátorom nebránilo pristúpiť k udeleniu cien v najočakávanej­ších – beletristických kategóriách.

V sobotu na obed sa na Worldcone konala beseda s názvom „Not the Hugo Award Panel“, kde sa tipovali výsledky. Z beletristických kategórií nakoniec nevyšiel len jeden všeobecný konsenzus – víťazstvo poviedky Jamesa Patricka Kellyho „The Best Christmas Ever“ v kategórii krátkych poviedok. Zvíťazil nad ním Mike Resnick s „Travels With my Cats“, ktorá bola nominovaná na Nebulu, no neuspela. Kellyho prehra prekvapila viacerých, navyše to mohla byť prvá Hugom ocenená online publikovaná poviedka. Nášmu priateľovi Mikeovi však jeho tretieho Huga prajeme.

V stredne dlhých poviedkach boli nominovaní autori, ktorí sa do povedomia čitateľov ešte len zapisujú. Spomedzi nich zvíťazila Kelly Linková s poviedkou „The Faery Handbag“, ktorú môžete spolu s ďalšími poviedkami na motívy rozprávok nájsť v antológii The Faery Reel. Najlepšou dlhou poviedkou roka 2005 je podľa účastníkov Worldconu, ktorí na Huga hlasovali, “The Concrete Jungle“ od Charlesa Strossa. Spolu s románom „The Atrocity Archive“ vyšla knižne v „The Atrocity Archives“.

No a zostávala už len kategória zlatá, platinová či diamantová – najlepšia kniha. Tu už Cherryl prevahu Britov zvýrazňovať nemusela, nominované totiž boli iba ich knižky a to sa neskôr podľa dokumentu o nomináciách zistilo, že Terry Pratchett stiahol nomináciu Zaslanej pošty. Na prvý pohľad by túto kategóriu mala vyhrať pre nás najväčšia súčasná hviezda z Ostrovov China Miéville a jeho Železná rada. Už spomínaný panel však za víťaznú knihu tipoval debut Susanny Clarke „Jonathan Strange & Mr Norrell“. Ako sme už napísali, nemýlil sa.

Že ste o tomto románe ešte nepočuli? Mali by ste si ho začať všímať. Nie len preto, že vyšiel vo vydavateľstve Bloomsbury, ktoré objavilo a dodnes publikuje J. K. Rowlingovú. Kniha sa totiž krátko po vydaní dostala na všetky anglické a americké rebríčky bestsellerov. A ďalšej autorke, ktorá vyšla z „nášho“ okruhu (dovtedy uverejnila len sedem poviedok v antológiách, prvú v sandmanovskej Knihe snov) podarilo dobyť svet. Paradoxom je, že české a slovenské práva na knihu“ získalo vydavateľstvo ezoteriky a new age kníh Alman.

A bolo dobojované. Víťazi jasali, porazení si usporiadali populárnu losers party. Zaujímavé podľa detailných výsledkov bolo, že Miéville vlastne skončil na poslednom mieste z nominovaných románov, že Locus prehral najlepšiu stránku o jeden hlas, že nakoniec Angličania vyhrali osem zo štrnástich kategórii (ak nepočítame spomínanú spoluprácu Sky TV). Aj z týchto dôvodov to bol zvláštny Hugo. No a o dva roky má byť Worldcon v Japonsku…


13. augusta 2005
Martin Králik