Ako nezbaliť VIP

alebo Psychologickofyzikálny antibulvár pre tvrdých i mäkkých scifistov

Podenka prúdomilná (Ecdyonurus torrentis)

Niekto by si mohol povedať, že článok s takýmto názvom je nevyhnutne zbytočný. Zbaliť VIP je predsa skutočné umenie, spočívajúce v rafinovane odtienených úskokoch, kým nezbalenie VIP je omnoho ľahšie. Stačí sa im vyhnúť.

Lenže zdanie klame. Vyhýbanie sa VIP v súčasnom svete totiž nadobúda príchuť slalomu zo strmého svahu. Čo VIP, to tyčka. Ani netušíte, kde sa ich toľko vzalo. Pretože dnes platí: Čo človek, to osud, čo osud, to VIP. Srdcervúci, samozrejme. A potom si ty, obyčajný čitateľu, lám hlavu nad tým, ako vybŕdnuť z kaše, ako sa nestať mediálne známym či celebritou.

Ešteže je tu môj článok a ja, so záujmom o menšinovú skupinu, ktorá potrebuje ochranu.

Ale poďme k veci. Základné pravidlá stratégie nebalenia VIP sú:

  1. Pokojne buď nápadný. VIP aj tak nemôžeš uniknúť. Matematika nepustí. Je ich omnoho viac než teba. Nemá zmysel skrývať sa. Vydaj sa svetu napospas v celej svojej nahej všednosti. Hrdo vztýč hlavu, kráčaj vpred s piesňou Karla Duchoňa na perách.
  2. Zaujmi vyváženú stredovú pozíciu medzi odpudzovaním a príťažlivosťou. Snaž sa vyvarovať oboch extrémov, pretože patria VIP-om a VIP-kám. Ty sa drž sa pri zemi, teda presnejšie pri vrchole útesu medzi dvoma spomenutými priepasťami. Len tak si dokážeš zachovať odstup. V opačnom prípade sa ti môže ľahko prihodiť, že svojou odpudivosťou získaš popularitu, ktorá by ťa mohla vohnať do náručia VIP. Tieto tvory sa totiž v časovo nepredvídateľných intervaloch riadia heslom „čím horšie tým lepšie“ a s nadšením vzdychajú a vzlykajú nad každým indivíduom v dotrhaných texaskách. Musíš byť teda vyvážene, výrazne, sebaisto všedný.
  3. Aby si dosiahol tento stav, musíš zistiť, čo nezaujíma VIP. Najistejším spôsobom je cielene nečítať dennú tlač, prísne sa vystríhať bulváru a aktuálnych správ. Venuj svoju pozornosť starým piesňam, filmom, knižkám, histórii a fantastike. VIP sú totiž bytosti, ktoré nežijú v budúcnosti ani minulosti. Presnejšie, VIP žiadnu minulosť ani budúcnosť nemajú. Sú zhusteným výronom energie a úspechu v danom okamihu. Skratka VIP totiž v rýdzej slovenčine znamená Veľmi Intenzívna Prítomnosť, čiže existencia na vlne bleskovej popularity. v porovnaní s ktorou sa podenky (ephemeroptery) dožívajú matuzalemského veku. Život VIP-ov a VIP-iek je striktne viptuálny. Odvíja sa vo viptualite, čiže vo virtualite vypálenej žiarou okamžitého úspechu (jedným zo základných znakov viptuaility oproti virtualite a realite je voľná zameniteľnosť y a i, preto je viptualita vzorom všetkých školákov a VIP-ovia sú nebezpečnými konkurentmi popularity popkultúrnych hrdinov; predajnosť životopisných knižiek VIP poľahky zatieni Artemisa Fowla či iných fikciou zrodených). Prebieha v cykloch zhruba tri nanosekundy trvajúceho vzbĺknutia (a- fáza), počas ktorého VIP vylúči energiu rovnú sile dvestotisíckrát ničivejšej než je výbuch priemernej jadrovej zbrane stredného doletu, následného zhasnutia (b-fáza) a opätovného vzbĺknutia. Každým zhasnutím VIP prichádza o pamäť (nie však o osobnosť ani identitu, takého veci nikdy nevlastnil) a vzniká odznova, avšak keďže si nič nepamätá, je presvedčený o tom, že existuje večne. Neprestajné zabúdanie zabezpečuje VIP nielen kontinuitu života, ale podmieňuje i existenciu univerza ako celku. Vo chvíli, keď by si čo len jeden VIP spomenul, či nebodaj nahmatal kúsok svojej identity, by sa veľmi intenzívna prítomnosť rozliala do minulosti a prítomnosti v dlhom, všetkozničujúcom výbuchu. Nebezpečenstvo možného spomenutia si či pokusov o hľadanie vlastnej identity prudko vzrastá počas dlhšie trvajúceho styku VIP s nevip, čiže s tebou, indivíduom s pamäťou, perspektívou v budúcnosti a zložito štruktúrovanou osobnosťou. Už ti je hádam jasné, že na tvojich úplne všedných pleciach spočíva osudové bremä zodpovednosti za svet.

Vyhýbaj sa VIP, inak sme všetci skončili. A možno sme už aj, len si to nepamätáme. Zľutuj sa, nedopusť ničivosť spomienok!

Ty to určite dokážeš!

(venované poslednému nevipčitateľovi)

Veľmi Intenzívne Píšuci Miloš Ferko


4. februára 2009
Miloš Ferko