Ako fantasticky sme pokrstili Slovensko fantastické

Kniha Slovensko fantastické je antológia poviedok slovenských autorov píšúcich v žánroch združených pod jednotným označením fantastika. V tomto roku sa podarilo vydať už štvrtý diel série, a takýto úspech si zaslúžil oslavu. Krst knihy prebehol v stredu 13. decembra v priestoroch obchodu Funtastic – brána do fantázie, ktorý nájdete na Obchodnej ulici v Bratislave. Ale… Určite si vravíte, že nie som až tak celkom presná, a máte pravdu. Pretože Slovensko fantastické nie je len veľká a hrubá knižka.


Komplexný balíček

Slovensko fantastické je súčasťou multimediálneho projektu Prešporského divadla a za celým projektom stojí Judita Hansman a František Lintner. Tentokrát si do tímu prizvali slovenským čitateľom fantastiky dobre známu autorku Ivanu Molnárovú Dubcovú. Tá sa zhostila roly editorky. Na krste prezradila, že snažila vytvoriť žánrovo vyvážený celok. Fantastika v sebe zahŕňa mnoho subžánrov, takže v zborníku nájdeme poviedky z tých najobľúbenejších.

No to nebolo všetko. Keďže umenie netvorí len literatúra, Slovensko fantastické skĺbilo písané slovo s hudbou, divadelným (umeleckým) prednesom aj výtvarným umením. Tím zostavovateľov sa snažil získať z každého smeru tých najlepších, takže je sa na čo tešiť. Tento projekt je po viacerých stránkach výnimočný. Zákazník, ak má záujem, dostane okrem knihy s nádhernými ilustráciami aj jej audioverziu doplnenú skvelou hudbou vytvorenou pre tento projekt.

krst SF štyrmi živlami krst SF Andrea Harmanová krst SF Judita Hansman


Na koho sa môžeme tešiť?

Medzi autormi poviedok objavíte mnohé známe mená. Svojou troškou prispela Alexandra Pavelková, Katarína Soyka, Lenona Štiblariková, H. J. Bornemisza, Juraj Červenák, Arpád Sotész, Ivan Kučera, Anton Stiffel a ďalší. Šancu dostali aj novší, menej známi autori, ktorí o svojich kvalitách čitateľov presvedčili v súťažiach alebo iných zborníkoch. No a bonus navyše je v podobe poviedok dvoch známych českých autorov fantastiky – J. W. Procházku a Františky Vrbenskej, ktorá sa mala stať krstnou matkou antológie. Pre chorobu sa však nakoniec nemohla krstu zúčastniť.

Judita Hansman a František Lintner taktiež stavili na známe hlasy nášho hereckého sveta. Táňu Pauhofovú, Zuzanu Porubjakovú, Mira Nogu, Roba Rotha, Iva Gogála, Borisa Farkaša, Mareka Majeského či Mariána Miezgu. Tí sa zodpovedne zhostili svojich textov a nahovorili ich audioverziu. Je to vynikajúci počin, pretože neprídu skrátka ani ľudia odkázaní na predčítanie, ani milovníci audiokníh.

Je neodškriepiteľným faktom, že hudba dodáva umeleckým projektom hĺbku a dokáže navodiť správnu atmosféru. Pre projekt Slovensko fantastické bola hudba zložená špeciálne a s ohľadom na každú jednu poviedku. Pri tvorbe hudobnej stránky sa tentokrát stretli kapely Para a Korben Dallas, hudobníci Andrea Bučko, Mišo Matejčík, Veronika Vitázková Simonsen, Júlia Bolebruchová, Valér Tornád, Hugo Doyon-Karout, speváčka Jana Gavačová, sopranistka Katarína Kurucová či operná diva Linda Ballová.

Vizuálna stránka v ničom nezaostáva. Na ilustráciách a sa podieľali výtvarníci ako Katarína Vavrová, Peter Horniak – MABE, Tina Gállová, Martin Augustín a ďalší. Obálka knihy aj audioknihy je dielom Zuzany Valkovej.

krst SF Martin Hatala Krst SF Radoslav Kozák, Beata Takáčová


Krstilo sa živelne

V obchode Funtastic – brána do fantázie sa zišlo mnoho priaznivcov fantasy, sci-fi aj hororu, organizátorov a spisovateľov, ktorí sa podieľali na tomto rozsiahlom projekte. Stretnúť ste mohli aj krajšiu a nežnejšiu polovičku majiteľov vydavateľstva Artis Omnis Andreu Harmanovú. Práve toto vydavateľstvo sa ujalo vydania tlačenej knihy. Vládla príjemná atmosféra, v ktorej tvorcov celého konceptu Slovensko fantastické vyspovedal Marek Vaňous, sám autor jednej z poviedok. K slovu sa dostali postupne Judita Hansman s Františkom Lintnerom, aby prítomným prezradili čo-to o zákulisí vzniku tohto jedinečného komplexného diela. Ivana Molárová Dubcová zase porozprávala o svojej snahe osloviť dobrých autorov a vybrať tie najlepšie texty. Andrea Haramanová povedala pár drobností o vydavateľstve a príprave vydania antológie. Priamo na krste sa zúčastnilo niekoľko spisovateľov a napríklad aj ilustrátorka Tinka Gállová.

Fanúšikovia tejto série si tak mohli vypočuť zaujímavé rozprávania o zrode poviedok Ivany Molnárovej Dubcovej, Kataríny Soyky, Antona Stiffela, Milana Tichého, Mareka Vaňousa a iných. Pre človeka, ktorý netuší, ako sa rodia príbehy, bola táto časť zvlášť fascinujúca. Často totiž stačí drobnosť, veta, prípadne nejaká obyčajná udalosť a spisovateľ z nich dokáže akoby zázrakom vytvoriť pútavé dielko.

Slovensko Fantastické pokrstila Judita Hansman, Andrea Harmanová, Ivana Molnárová Dubcová a František Lintner štyrmi živlami. Vodou, ohňom, zemou a vetrom. Pretože aj táto kniha je plná fantastických postáv a živlov, a práve tie ju poženú v ústrety čitateľom a zaslúženému úspechu. Či už k nim dopláva po vode, priletí s prachom vo vetre, daruje vám ju plameňom lásky rozpálený blízky človek alebo ju nájdete v balíku ležať pred dverami, jej tvorcovia sú presvedčení, že vám prinesie radosť, pohodu, napätie a spokojnosť.

krst SF Tinka Gállová Krst SF Beáta Takáčová, Ivana Molnárová Dubcová


Veľmi dôležité P. S.

Len vďaka mnohým z vás a vašej finančnej podpore mohol byť projekt Slovensko fantastické dotiahnutý do úspešného konca. Za to vám všetkým patrí VĎAKA.


Foto: autorka.


Súvisiaci link

Podporte Slovensko Fantastické


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


3. januára
Ena