Aké je ťažké byť správne zelený... superzelený!

SHREK, r. Andrew Adamson, Vicky Jenson, USA, 2001 (video, DVD)

Kde bolo, tam bolo – teda presnejšie, bolo to v istom močiari – žil raz jeden zelený obor, ktorý si zo všetkého najviac cenil svoje súkromie. To si zabezpečoval výdatnou negatívnou reklamou, spočívajúcou napríklad v tom, že ovidlovaným a ofakľovaným návštevníkom svojho vlhkého pozemku ochotne vysvetlil, ako skvele chutia ľudské oči namazané na hrianke (a potom už len stačilo ukázať im chrup v monumentálnom zaručaní a spokojne sa vysmievať ich rýchlo sa vzďaľujúcim chrbtom). Lenže ako to už s filmovými starými mládencami býva, aj do života tohto obra vstúpil niekto, kto mu dokázal, že priateľstvo a láska sú lepšie ako mrzuté samotárstvo… Jeden z najúspešnejších filmov roka 2001 a nepochybne najzábavnejší kus sezóny konečne aj u nás vyšiel na videu a DVD. Na druhom zo spomenutých médií ponúka množstvo chuťoviek, ktoré sme v kine vidieť nemohli…

DVD SHREK dokazuje, že spoločnosť DreamWorks napriek svojej „zelenosti“ už patrí medzi absolútnu špičku. Výborný zvuk oceníte najmä pri pesničkách a dunivej oslobodzovacej akcii v hrade nad lávovým jazerom. Dokonalý obraz s neuveriteľne krásnymi farbami nemá najmenšiu chybičku. Tým najväčším dobrodením dévédéčka je však samozrejme možnosť pustiť si film s originálnym zvukom – famózne hlasové výkony Mikea Myersa (Shrek), Cameron Diazovej (princezná Fiona), Johna Lithgowa (Lord Farquaad), Vincenta Cassela (Monsieur Hood) a predovšetkým bravúrneho Eddieho Murphyho ako Oslíka nemôže nahradiť žiadny dabing (hoci ten poľský, ktorý si na DVD tiež môžete pustiť, od dokonalosti delia len oslí chlp). Titulky sú veľmi slušné, bez akýchkoľvek gramatických chýb, a postrehol som snáď iba dva-tri prípady, keď preklad pokazil či dostatočne nevystihol pôvodný fór.

Pozrime sa však na bonusové materiály. Cez veľmi pekné (a vtipné) animované menu môžete vstúpiť do Farquaadovej mučiarne, kde vám perníkový panáčik ponúkne obligátny audiokomentár tvorcov, priemerne zaujímavý film o filme (na ktorom najviac zaujme, že režisér Andrew Adamson je niekoľkonásobne škaredšie stvorenie než hrdina filmu), dokument o dabovaní Shreka v rôznych krajinách, ale napríklad aj jednoduché slovné hry (oproti interaktívnym hrám na disneyovských DVD-čkach sú však naozaj veľmi jednoduché). Tým najchutnejším očkom v tomto pestrom koktejli je Shrekova karaoke party, čo je vlastne akýsi doplnok k záverečnej filmovej piesni. Zmes pesničiek spievaná hrdinami príbehu (Lord Farquaad v bruchu dračice: „Staying alive, staying alive!“) prekvapí animáciou rovnako kvalitnou, aká je v samotnom filme. Ešte zábavnejšia je tlačová konferencia s hlavnými hrdinami (Shrek: „Viete, na tejto úlohe bolo najťažšie byť správne zelený.“ Princezná Fiona: „Nie, v bojovej scéne ma nemusel zastupovať kaskadér. Študujem bojové umenia odvtedy, čo som videla Charlieho anjelov, tie dievčatá sa mi tam ohromne páčili.“).

SHREK je mimoriadne vydarená fantasy komédia, ktorá zo svojej zábavnosti nič nestratí ani pri opakovaných pozretiach – skôr naopak. Shrekova márne maskovaná dobráckosť a zmysel pre humor, Fionin výbušný temperament a Oslíkove verbálne superschopnosti sa už stihli navždy zapísať do dejín kinematografie. Oscarová nominácia napokon hovorí za všetko. Tak na čo ešte čakáte? Shrekovými slovami: „Toto je tá chvíľa, keď máte začať upaľovať.“ Do videopožičovne!

Hodnotenie: film 10/10, DVD 9/10&nbsp Michal Jedinák


6. marca 2002
Fandom SK - PR