Aj Nebula pre Gaimana!

Vo veľkom svete fantastiky sa čas ani počas Veľkej noci nezastavil. V sobotu 19. apríla sa udeľoval ceny americkej Asociácie autorov science fiction Nebula Awards 2002. Víťazom hlavnej kategórie najlepší román sa stal Neil Gaiman s románom „American Gods“, ktorý samozrejme vďaka vydavateľstvu Polaris poznáme aj z češtiny. Tento božský román tak vyhral veľkú trojku cien science fiction – Huga, Nebula aj Locus. Navyše zvíťazil aj v cene z oblasti hororu Stoker. Nominovaný bol na štyri ďalšie ceny, medzi nimi World Fantasy Awards a Cena Britisch Science Fiction.

V románovej kategórii Gaiman vyhral nad ďalším dielom, ktoré poznáme z češtiny – a zase od vydavateľstva Polaris, „Perdido Street Station“ od Chiny Miéville. Gaimanovi konkurovali aj Ursula Le Guinová s dielom „The Other Wind“ či Michael Swanwick s knihou „Bones of Earth“. Swanwick bol „Gangami New Yorku“ tejto Nebuly. Jediný bol nominovaný dvakrát, aj v kategórii krátkych poviedok, a nedostal ani jednu cenu. Dá sa špekulovať, či to nebolo vďaka jeho aktívnej účasti v protivojnovej kampani.

Víťazom tohto ročníka bol okrem Gaimana časopis The Magazine of Fantasy and Science Fiction. V auguste 2002 v ňom vyšla dlhá poviedka (niektorí to volajú novela) doteraz málo známeho autora Richarda Chwedyka \„Bronte\'s Egg\“. Bola to jeho len šiesta poviedka – a už má Nebulu. O dva mesiace neskôr, v dvojčísle október/november ten istý časopis publikoval krátku poviedku 82-ročnej Carol Emshwillerovej. A ďalšia Nebula. Táto autorka začala písať v 50. rokoch, no do popredia sa dostala hlavne svojimi dvoma románmi, ktoré vydala v minulom desaťročí. V kategórii stredne dlhých poviedok zvíťazilo dielo „Hell Is the Absence of God\" Teda Chianga, ktorá tiež poznáme z prekladu z Ikarie. Chiang zaň dostal aj svojho prvého Huga, Nebulu však už tretiu. Tento autor je na tom teda ešte lepšie ako Chwedyk, vydal iba osem poviedok. Hneď za prvú dostal Nebulu, Huga sa dočkal až po troch neúspešných nomináciách.

Nebula sa udeľuje aj v kategórii scenár. Ocenenie získalo trio Fran Walshová, Philippa Boyensová a Peter Jackson za prvý diel Pána prsteňov. Zvíťazili tak nad Shrekom, epizódou \„Once More with Feeling\“ z Buffy the Vampire Slayer a časťou \„Unreasonable Doubt\“ z televízneho seriálu The Dead Zone, vytvoreného na základe románu Stephena Kinga.

Udeľovanie Nebúl znamená aj množstvo doplnkových ocenení, väčšinou za celoživotné dielo. Veľmajstrom science fiction sa stala ako druhá žena Ursula K. Le Guinová a titul Author Emeritus získala Katherine MacLeanová – ďalšie neznáme meno na našich nižných poličkách.


21. apríla 2003
Martin Králik