Aj naši hráči LOTR patria medzi najlepších

V polovici októbra sa traja najlepší slovenskí hráči v kartovej hre Lord of the Rings, Martin Ščepán, Martin Hornáček a Vladimír Kurek, vydali reprezentovať farby Slovenska na Svetový pohár v nemeckom Essene. Tieto majstrovstvá prebiehali od 16. 10. do 18. 10. 2002 a mohli sa ich zúčastniť traja zástupcovia každej krajiny (s najvyšším hodnotením v rebríčku), ktorí vytvorili reprezentačný tím. Celkovo sa pohára zúčastnilo 34 družstiev, pričom okrem štandartných tímov boli vytvorené ešte dve špeciálne družstvá Lothlorien a Rivendell, ktoré tvorili trojice hráčov, vybratých náhodne z prvých sto hráčov celého sveta. Okrem dobrého pocitu z hry si najlepší hráči mohli vybojovať napríklad zájazd na Nový Zéland priamo do ateliérov, kde sa nakrúcal film Pán prsteňov (1. miesto) a po 1000, 500 a 250 dolárov pre každého člena tímov na druhom až štvrtom mieste.

Naši susední kolegovia Česi hrali ako aj ďalšie tri tímy iba s dvoma hráčmi, pretože na poslednú chvíľu im jeden z reprezentantov vypadol. V prvom kole Slováci porazili Taliansko 2:1, čo spôsobilo veľké sklamania zo strany talianskych fanúšikov a veľké potešenie zo strany našich (tých doma). V druhom kole nás porazil veľmi silný domáci tím Nemecka. V treťom kole naši zvíťazili nad Estónskom a tým si vybojovali postup do ďalšieho dňa. Česi boli vyradení už počas prvého dňa.

Druhý deň už našim natoľko neprial. Do cesty sa im postavili Chorváti a zvíťaziť sa podarilo iba Vladovi Kurekovi. Jedno víťazstvo však nestačilo a neľútostný K. O. systém nás vyradil z hry hneď v prvom kole. Do tretieho dňa nastúpilo už iba šesť tímov – Švedsko, Poľsko, Nemecko, Kanada, Rivendell a USA. Po urputných bojoch favorizovaných tímov nakoniec zvíťazilo Švédsko pred Poľskom a Nemeckom. Náš premožiteľ – Chorvátsko bolo ôsme, naši skončili na šestnástom mieste za Maďarskom a pred Slovinskom.

Svetovým pohárom sa však zábava neskončila, 19. 10. 2002 nasledoval turnaj jednotlivcov PREMIÉROVÉ SÉRIE. Významný turnaj sľuboval veľmi dobrú zábavu, pretože sa ho zúčastnilo 135 hráčov zo všetkých kútov sveta a bola tam aj veľká časť svetovej špičky.

Po piatich \„rozohrievacích\“ kolách prvého dňa sa začalo určovať kto postúpi do prvej šestnástky a teda nasledujúceho dňa. Teraz sa ukázala sila slovenských hráčov, pretože medzi štyrmi doposiaľ neporazenými sa nachádzal aj náš hráč Martin Hornáček (hral balík so stratégiou Trust me As You Once Did/Sauron). Okrem spomínaných štyroch malo veľké šance na postup ešte ďalších 21 hráčov s doposiaľ jedinou prehrou. Vo všeobecnosti tri prehry už znamenali koniec šancí, dve ešte mohli stačiť na postup. V šiestom kole utŕžil Martin prvú prehru, zostali však už iba 2 hráči bez prehry (Adam Szewczyk a Bernd Reinaik) a 13 hráčov s jednou prehrou. V siedmom kole Martin opäť zvíťazil a tak stále zostával s jedinou prehrou. V tomto kole bol už iba jediný neporazený hráč (Bernd Reinaik) a 7 hráči s jednou prehrou, medzi ktorými bol aj Martin!!! Po ôsmom kole bol Bernd stále neporazený, ale malá chyba jeho balíku spôsobila, že mu rozhodca pridelil prehru a tým pádom klesol na tretie miesto v celkovom hodnotení. Martin svoju partiu opäť vyhral a teraz už bolo jasné, že postupuje ako piaty nasadený! Pred Martinom s 20 bodmi bol Adam Szewczyk (22 bodov – Poľsko), Benjamin Fadda (22 bodov – Nemecko), Bernd Reinaik (21 bodov – Nemecko) a Patrick Malboeuf (21 bodov – Kanada).

Na druhý deň tu bol opäť obľúbený K. O. systém. Po prvom kole zostalo už iba 8 hráčov, po druhom nasledovalo semifinále so štyrmi hráčmi a štvrté kolo bolo finále. Hneď v prvom kole Bastian Winkelhaus s pipeweed/Uruk-hai stratégiou porazil nášho Martina 2:0 a tým zmaril šance na prvú osmičku. Bohužial.

Prvé štyri miesta získali: Patrick Malboeuf (Kanada), balík \„Anti-Euro Meta\“, Gabor Vida (Maďarsko), Adam Szewczyk (Poľsko) balík \„Hope and Glory\“ a Mark Wallemans (Belgicko) – zoznamy balíčkov prvých štyroch hráčov si môžete pozrieť na www.dgma.com

Na budúci rok sa nám určite bude dariť lepšie a naša zväčšujúca sa hráčska obec možno vynesie na svetlo nových šampiónov a reprezentantov. V každom prípade, rozličné turnaje bežia neustále ďalej, stačí len nájsť odvahu a zapojiť sa do nich.


28. októbra 2002
Peter Bíro