...A ZRODÍ SA KRÁĽ!

ATTILA (Attila the Hun), r. Dick Lowry, USA-Litva, 2000 (video) Halyvúdska mašinéria maká na plné obrátky. Po tom, ako Gladiátor slávil úspech v kinách, trhol rekord v počte predaných DVD nosičov a napriek svojej popcornovosti (čo si budeme vravieť, bez charizmatického Crowea a scottovsky perfektne natočených bitiek by to bola smrteľná nuda) nakoniec triumfoval aj na Oscaroch, musela sa dovaliť nová vlna historických veľkofilmov. Preto sa i predpokračovanie Múmie s názvom Scorpion King bude odohrávať výlučne v starovekom Egypte, preto producent Dino de Laurentiis za ťažké prachy kúpil práva na sfilmovanie úspešnej románovej série o Alexandrovi Veľkom, preto Jerry Bruckheimer a Michael Bay po Pearl Harbore plánujú natočiť megafilm o kráľovi Artušovi. A preto vznikol i ATTILA.

Životná púť (či skôr brodenie sa v krvi) legendárneho zjednotiteľa hunských kmeňov k nám prichádza v podobe dvojdielneho televízneho filmu, ktorý si na videokazete môžete vychutnať na jeden dúšok. A čuduj sa svete, tých 170 minút divák zhltne ako cyklista muchu. ATTILA má totiž niečo, čo tak citeľne chýbalo vyššie spomenutému Gladiátorovi – a síce dobre napísaný scenár. Príbeh frčí jedna radosť a je majstrovsky vygradovaný (vyvrcholenie v podobe obrovskej bitky Hunov s Rimanmi a Vizigótmi na Katalaunských poliach je skutočne grandiózne). Každá postava, milostná zápletka, intriga, súboj či úkladná vražda je pre dej dôležitá, rovnako ako každé jedno zasunutie pre kvalitnú súlož (aspoň tak som počul od kamarátov, čo už nie sú panici). Z dialógov by si mohli brať príklad všetci papaláši – nepadne v nich jediné zbytočné slovo. Hrdinovia sú charakterizovaní stručne a jasne a správne to medzi nimi iskrí – Attilovým hlavným protivníkom je napodiv jeho starší brat Bleda, najlepším priateľom (a mentorom) naopak slávny rímsky generál Aetius, jeho životnou láskou paradoxne dievčina z osady, ktorú Attilovi hrdlorezi dobyli, vyvraždili a vymrdali (presne v tomto poradí). Zaujímavé, strhujúce. Pravda, scenárista Robert Cochran asi spôsobí ľahšiu nevoľnosť historikom-puntičkárom, ale zato stopercentne uspokojí milovníkov rozšafných dobrodružno-romantických eposov. Tým budú „rezať“ i prvky ako predurčenie hrdinovho osudu starou veštbou či Attilovo hľadanie bájneho meča boha vojny, ktoré zdôrazňujú mýtický rozmer príbehu. To však neznamená, že by bol krutý dobyvateľ (súčasníkmi prezývaný „Bič boží“) v Cochranovom podaní nejakou ťuťuli-muťuli figúrkou. Film sa nevyhýba ani hunským zverstvám. Výjavy chladnokrvného podrezávania zajatcov však vyznievajú ako niečo, čo v tej dobe jednoducho „patrilo k veci“. Opäť tlieskam. A my z Fantázie sme obzvlášť vďační za nadprirodzené prvky, ktoré nám dovoľujú vyhlásiť ATTILU za historickú fantasy a môcť naňho spievať ódy v tejto rubrike.
Najväčšiu pusu za pozoruhodnú kvalitu filmu si pravdaže zaslúži režisér Dick Lowry. Je výborný pri práci s hercami (Powers Boothe ako Aetius nemá chybu a neznámy sympaťák Gerard Butler v úlohe Attilu má šancu lámať ženské srdcia skoro tak ľahko ako Maximus Crowe) a ešte lepšie mu ide komponovanie davových scén. Je až neuveriteľné, akú spektakulárnosť dokázal tento chlapík vytĺcť z projektu so skromným televíznym rozpočtom – vďaka šikovnej práci s komparzom, kamerou a strihom vyzerá ATTILA podstatne výpravnejšie než niekoľkonásobne drahší Vikingovia či Statočné srdce. Bojové scény (a je ich naozaj neúrekom) sú vynikajúce, v pamäti utkvie predovšetkým ostreľovanie hradieb Orleansu katapultami a samozrejme záverečný veľkomasaker. Ostatne, počítačové rozmnožovanie vojsk a zväčšovanie dekorácií mala na starosti firma Fantasy II Film Effects, ktorá bežne pracuje i na áčkových kinofilmoch.
Keby som mal ATTILOVI niečo vytknúť, bol by to odporne afektovaný Tim Curry v úlohe východorímskeho cisára (našťastie sa dejom mihne rýchlejšie než roadrunner – bíp-bíp!) a hudba, ktorá znie ako „čo skladateľ vyhrabal z kontajnera pred štúdiom Hansa Zimmera“. Ale inak je tento v Litve a aj za účasti slovenských kaskadérov natočený výlet do sveta uháňajúcich koní, svištiacich šípov a cvendžiacich mečov veľmi príjemným prekvapením. Preto vás vyzývam, milovníci historických a fantasy filmov, nehanbite sa byť trochu sado-maso a dovoľte ATTILOVI, aby vás „božsky zbičoval“.
Hodnotenie: 8/10&nbsp Michal Jedinák


12. novembra 2001
Fandom SK - PR