Reportáž: Svět knihy – Praha 2021

Vilma Kadlečková na besede
Jiří Walker Procházka
Petr Litoš a Jirka Pavlovský, vydavateľstvo Crew
Kristýna Sněgoňová
Martin Štefko, Golden Dog
Petra Štarková
Michaela Merglová
redaktori časopisu Pevnost
Zuzana Hartmanová
Tereza Kadet Kadečková
Ena - s dvoma taškami kníh

Celý minulý rok sme sa museli vzdávať jednej obľúbenej akcie za druhou. Je jedno, či to boli cony, výstavy, veľtrhy alebo kiná. Mnohé udalosti sa odohrávali aspoň na sociálnych sieťach, za čo sú dodnes fanúšikovia usporiadateľom veľmi vďační. Pražský Svět knihy sa v predošlom roku neuskutočnil, ale tohtoročná jeseň sa niesla práve v znamení jednej z najväčších osláv kníh. A aká tá oslava bola?


Bezpečnosť nadovšetko

Mnohí sa čudovali, že sa takáto obrovská udalosť vôbec uskutočnila. Ľudia však túžia žiť čo najbežnejším životom a po vyše roku si dopriať aj malé radosti. Takým potešením sa stal aj tento veľtrh. Usporiadatelia okrem bohatého programu zabezpečili aj opatrenia, aby sa každý, kto prekročil brány výstaviska, cítil dobre. Keďže to, čo mnohých trápi najviac, je prebiehajúca epidémia covidu, kontrolovali pracovníci ochranky pred vstupom covid pasy. Priamo na výstavisku bolo k dispozícii testovacie miesto a dnu návštevníkov vpustili až s negatívnym výsledkom. U nás bežne používaný respirátor je aj v Čechách v interiéri povinný.


Hostina, banket, hodokvas

Svět knihy každému milovníkovi literatúry ponúka doslova lukulské hody. Je jedno, aký žáner preferujete, nájdete si to svoje a aj niečo navyše. Tento rok sa po nútenej pauze na výstavisku zišli veľké aj malé vydavateľstvá. Tie vystavili na obdiv svoje romány, detské publikácie, audioknihy, odbornú literatúru, no aj stolné hry, pohľadnice či mapy. Popri predajných stánkoch ste sa mohli potešiť množstvom autogramiád, besied alebo prednášok. Všimnúť si známe tváre bolo ľahké. Veď ktože by nemal knižky rád…

Priestor vyhradený fantastike sa nachádzal tam, kde vždy. Učupený medzi stánkami časopisov Pevnost a XB-1, v ktorých sa dali kúpiť obľúbené časopisy, tričká alebo knihy. Bol to taký ostrov istoty a pevný bod v dave ľudí, bludisku vydavateľstiev, krstov, besied a iných zaujímavých akcií. Každý, kto má problém zorientovať sa v mori stánkov, nad tým zaplesal. Nuž a práve v priestoroch určených fantastike prebiehalo množstvo zaujímavých akcií, na ktorých ste stretli nielen skalných fanúšikov žánrov scifi, fantasy a hororu, no aj samotných autorov, redaktorov časopisov a vydavateľov.


Superhrdinovia, dráčiky, bytosti, hororové či vzdialené svety a hríbiky

Pretože z takej bohatej hostiny sa nedá vymenovať všetko, vyberme aspoň pár, pre verejnosť najzaujímavejších udalostí.

Ešte v piatok prebehla debata s autormi skvelej série Algor Honzom Hlávkom a Janou Vybíralovou. Spolu s nimi sa o space opere bavili Kristýna Sněgoňová a Jan Kotouč, ktorý zabodoval svojimi vlastnými sériami space opier Sektor Hirano a Centrální impérium.

V sobotu sa návštevníci hneď ráno mohli dozvedieť prvé aj posledné o drakoch, a to v prednáške Terezy Kadet Kadečkové (autorka knihy O dracích a lidech) s názvom draci v dejinách. Dozvedeli ste sa, ako vyzerali draky v starých mytológiách, stredoveku, v predstavách Tolkiena až po súčasnosť.

V preplnenej autorskej sále o zaujímavostiach zo sveta Marvelu, svojich novinkách a zákulisí komiksov pohovorili, s humorom sebe vlastným, Jirka Pavlovský a Petr Litoš.

Vilme Kadlečkovej vyšla pred krátkym časom šiesta časť ságy Mycelium pod názvom Vrstva ticha. Keďže jej séria stále nie je ukončená, bola tou najpovolanejšou, aby zhodnotila všetky pre a proti, ktoré sa týkajú siahodlhých ság. Ak ste mali možnosť autorku vidieť, dali by ste mi za pravdu, že bola dokonale štýlovo a tematicky oblečená. Šaty aj kabelka s výšivkou húb nielen ladili oku, ale elegantne a nenútene propagovali jej ságu Mycelium.

Aj u nás neustále rastie počet fanúšikov japonských komiksov. Preto patrila aj prednáška o námetoch týchto obrázkových príbehov na veľtrhu medzi tie vyhľadávané.


Slovo má Epocha

Neľakajte sa. Slova sa ujalo vydavateľstvo Epocha. To malo v sobotnom programe viacero svojich žeravých želiezok. Okrem autogramiád, ktoré väčšinou prebiehali v ich stánku, to malo byť stretnutie autorov série Legie – Kristýny Sněgoňovej a Františka Kotletu s fanúšikmi. František Kotleta sa, žiaľ, z vážnych dôvodov nemohol zúčastniť. Avšak Kristýna to zvládla aj sama. Ďalšou bola beseda a autogramiáda s autormi novej antológie Krásky a vetřelci, ktorá je tak čerstvo upečená, že na pultoch kníhkupectiev ešte ani nestihla vychladnúť.


Horor náš každodenný

Horor sa konečne aj v našich končinách dostáva do popredia záujmu čitateľov. Preto je skvelé, že aj na veľtrhu do programu zaradili prednášku skvelého autora hororov Petra Bočka. Ten svoje knihy vydáva v mladom vydavateľstve Golden Dog, ktoré sa špecializuje najmä na horory domácich autorov a vydal romány napríklad Veronike Fiedlerovej (Pozdravy záhrobí), Jiřího Sivoka (Smrt bývá nehezká) či Honzovi Vojtíškovi (Kazatel).


Jedno univerzum a mnoho fantázie

Po mesiacoch obmedzení sa znovu roztrhlo vrece s rozmanitými podujatiami a jedným z nich bol aj Svět knihy v Prahe. Napriek obrovskej radosti z návratu k životu bez obmedzení návštevníkov nebolo až toľko, ako po iné roky. Opatrnosť velila zostať doma. Napriek tomu sa na veľtrhu zišlo mnoho starých známych aj nových predajcov, vydavateľov či spisovateľov, ktorí sa svojou prácou snažia potešiť čitateľov. Ak niekedy budete v Prahe počas tohto knižného sviatku, určite naň zájdite. Prípadne si naplánujte výlet na Svět knihy a popri tom si môžete odskočiť spoznávať aj krásy stovežatej. Oboje stojí za to.

Ročník 2021 skončil, nové knihy boli predstavené, horúce spisovateľské objavy sa ukázali verejnosti a vydavateľstvá ponúkli čitateľom množstvo starších aj nových kníh. Brány sa už zatvorili, no môžeme sa tešiť na ďalší ročník, ktorý už snáď prebehne v uvoľnenej atmosfére a bez strašiaka zvaného pandémia.

P.S.
Na veľtrh som šla skalopevne presvedčená, že odolám a nekúpim si žiadnu novú knihu. Domov som odchádzala klasicky, s dvomi taškami plnými knižiek.


Foto: autorka


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


22. októbra 2021
Ena