Ohnivé pero Q2 2018: Mária

ohnive pero

„Ach, Mária, ani si predstaviť nevieš, aký som rád, že je už víkend,“ povzdychol si kráľ ešte vo dverách.

„Malo dnes vaše veličenstvo ťažký deň v práci?“ spýtala sa Mária súcitne a poponáhľala sa pomôcť neborákovi vyzliecť si sako.

„Ani sa nepýtaj,“ zafňukalo veličenstvo a uprelo na svoju milenku zúbožený pohľad. Tá taktne sklopila oči.

„A to sa ma ani neopýtaš, čo sa stalo?“ vyčítal jej kráľ.

„Čo sa stalo, vaša výsosť?“

„Ach, Mária, kde začať?“

„Sadnite si do kresla, taaak, nožičky pekne vyložiť na podnožku. Hneď vám donesiem pivo a vy mi všetko pekne po poriadku porozprávate, dobre?“

„Ako chceš. Ale aby ti ani nenapadlo myslieť si, že sa sťažujem,“ zavrčala výsosť.

„To by mi ani nenapadlo,“ zakričala Mária z kuchyne.

„Nízkokalorické?“ ohrnul vladár znechutene svoj kráľovský nos.

„Viete, čo vám povedal lekár. Obmedziť kalórie, cukor a mastné, kým sa vám nezlepšia výsledky,“ pokarhala ho prstom.

„A vieš, čo som mu povedal ja? Že ho dám vystreliť z katapultu, ak sa mi nezlepšia výsledky. A už som aj dal vyhlásiť tender na nákup nových katapultov. Rovných tridsať ich kúpime od mojej vlastnej firmy,“ zachechtal sa kráľ.

„Písali o tom v Nočníku – vraj katapulty naše kráľovstvo vôbec nepotrebuje a ani na to nemá dosť dukátov,“ poznamenala Mária a otvorila veličenstvu ďalšie nízkokalorické pi­vo.

„V Nočníku? Aj tých dám vystreliť z katapultu!“ zastrájal sa monarcha a hlasno si odgrgol.

„Ako chcete, vaša výsosť. Ukážte, teraz vám pomasírujem vaše kráľovské nohy,“ stiahla mu ponožky a dala sa do masírovania.

„Toto som potreboval,“ ochkal vladár od rozkoše. „Nikto nechápe moje potreby tak, ako ty. Všetci vidia len tú pozlátku. Hrady a zámky, skvelé zahraničné kone, šaty a šperky z dovozu, luxusné konkubíny a jedlá od výmyslu sveta. Nikto nevie, čo sa za tým všetkým skrýva. Aké ťažké to naozaj mám. Poddaní sa každú chvíľu búria. Zvýšim dane – búria sa. Znížim prídely jedla – búria sa. Predĺžim pracovný týždeň – a zas sa len búria. A keď tie ich trápne demonštrácie a povstania rozprášim a vodcov nechám verejne upáliť, veď nech má aj pospolitý ľud nejakú zábavku, tak sa zase len búria. A ja sa tak snažím, vážne sa snažím. No povedz sama – nesnažím sa dosť?“ opýtal sa vladár plačlivo.

„Snažíte, snažíte sa tak, že sa už viac ani nedá,“ pritakala horlivo a pokračovala v masáži chodidiel.

„No vidíš. A čo za to mám? Nič! Ľud je sprostý a nevďačný, ale ja to všetko musím znášať a zvládať. A moji podriadení? Chcú mi to nejako uľahčiť? Jasné, že nechcú! Je to banda neschopných pätolizačov. Iba intrigujú a intrigujú. Zo všetkého chcú len vytĺcť niečo pre vlastné vrecko. Napríklad aj dnes. Môj poradca pre PR mi povedal, že ak chcem lepšie čísla v ratingoch, musím pre naše kráľovstvo zabezpečiť draka. A vraj mi ho vie zohnať s desaťpercentnou zľavou. Drak trochu postraší zopár sedliakov a ja ho potom ako hrdina zabijem. Idiot!“ čertil sa imperátor.

„Zabiť draka? A nie je to nebezpečné, vaša výsosť?“

„Hovno nebezpečné! Vieš koľko toho taký drak zožerie?!“ rozčuľoval sa kráľ.

„Netuším. Princeznú?“

„Ale prosím ťa, akú princeznú? Zožerie toho strašne veľa, ako také hovädo! A z čoho ho mám živiť? Ten kretén mi na to povedal, že si to všetko môžem odpísať z daní. Lenže ja neplatím dane!“

„Naozaj je to blbec,“ súhlasila Mária.

„Bol,“ dopil kráľ druhé pivo a kývol na konkubínu, aby mu podala ďalšie.

„Akoto bol?“

„Nechal som ho verejne zožrať kráľovským vlkolakom. Mala si ho počuť, ako vrešťal. Všetci sa náramne bavili. A v najnovšom prieskume mi obľúbenosť hneď vyskočila o tri percentuálne body nahor,“ pochválil sa mocnár pyšne.

„Ale to je úžasné, vaše veličenstvo. Mali by ste nechať zožrať nejakého poradcu častejšie!“ rozžiarila sa milenka.

„No, bolo by to úžasnejšie, keby ma pred všetkými nebola prekliala jeho vdova. Bola poriadne sugestívna. Brrr. Ešteže na také hlúposti vôbec neverím a dal som ju tiež hodiť vlkolakovi. Dúfam, že sa neprežral,“ zachmúril sa kráľ.

„Ale to určite nie,“ ubezpečovala ho Mária. „Dnes tu bola vaša nevlastná sestra,“ nadhodila opatrne.

„A čo chcela?“ vyštekla výsosť.

„Potrebuje s vami prerokovať otázku dedičstva po vašom nebohom otcovi.“

„A vieš, že ten drak nie je až taký zlý nápad? Asi si musím nejakého zánovného zaobstarať. A aj nového PR poradcu – ak sa neosvedčí, tak ho rovno nechám hodiť drakovi,“ pomädlila si výsosť spokojne ruky.

„Dobre, dobre, už to s tou masážou toľko nepreháňaj!“ zahriakol kráľ snaživú Máriu. „Čo bude na večeru?“

„Objednala som vám XXL kebab, vaša výsosť, ale bez hranolčekov a dresingu.“

„Hmmm, kebab. Konečne poriadne jedlo! Na všetkých tých oficiálnych eventoch musím stále žrať len samé bryndzové halušky a pirohy a zapíjať to žinčicou. Akože národné jedlo. No jeden by sa z toho posral!“ sťažoval sa znechutený panovník. „A aj pogrcal,“ pokračoval, „ale musím sa tváriť, že mi to strašne chutí, a že jedlo zo zahraničia je súčasťou úpadkovej kultúry, ktorú sa nám tu snažia nastoliť naši nepriatelia. A tí hlupáci mi to vždy všetko zožerú aj s navijákom!“

„Už sa to nesie. Dobrú chuť, vaša výsosť,“ usmiala sa kurtizána.

„Predstav si,“ šomral kráľ s plnými ústami, „že už ani to mučenie ma nebaví ako kedysi.“

„Akože nebaví? Veď mučenie zbožňujete, vaše veličenstvo,“ čudovala sa Mária.

„Musím už byť vážne prepracovaný. A možno aj vyhorený,“ špáral sa kráľ prstom v zuboch.

„To hádam nie!“ skríkla milenka a podala mu špáradlo.

„Asi to tak už bude. Dnes sme mučili jedného podnikateľa – nechcel mi odviesť dvadsať percent z dotácií, ktoré dostal. A že sa kat snažil! Ten trubiroh na mňa po hodinke prepísal všetky svoje firmy, nehnuteľnosti a aj duševné vlastníctvo. Ale so mnou to ani nehlo! Ani topenie, ani španielska čižma a ani horúce železo. Skrátka nič. Asi som už naozaj vyhorený,“ bedákal vladár. „A aby toho nebolo dosť, zastavila sa dnes u mňa aj moja manželka.“

„To je ale drzosť! Veď ste jej vyslovene prikázali, že vám nemá chodiť na oči. Vari jej neplatíte dosť?!“ pajedila sa kurtizána.

„Veď práve! Sťažovala sa na infláciu, a že všetko je stále drahšie a drahšie. Vraj potrebuje viac dukátov. A ak jej nebudem platiť viac, obráti sa na drábov a povie im, ako to bolo so smrťou môjho otca,“ chytal sa za hlavu nešťastný kráľ.

„No to je neslýchané!“

„Hm,“ špáral sa monarcha ďalej v zuboch.

„Čo urobíte, vaša výsosť?“

„Asi jej budem musieť zaplatiť,“ zatváril sa vladár kyslo, ako keby zahryzol do citróna.

„A čo keby ste radšej zaplatili dvornému čarodejníkovi, aby sa jej stala nejaká nehoda? Guľový blesk, alebo niečo také.“

„Myslíš?“

„Pravdaže. Veď načo ho máte. Má plniť všetky vaše želania. Takú maličkosť určite hravo zvládne,“ zdôraznila.

„Asi áno,“ pritakal kráľ neisto.

„Žiadne asi, ale určite! A drábov pošlete na dva týždne do kúpeľov, nech okolo tej tragickej nehody nesnoria.“

„Ale má to jeden háčik,“ zamrmlala výsosť znechutene.

„Aký?“

„Potrebujem manželku. V zahraničí ma bez prvej dámy vôbec nebudú akceptovať. A aj doma mi to dajú pekne zožrať. Nočník a vôbec. Všetci! Už vidím tie palcové titulky. Že ako chcem splodiť potomka a či vôbec ešte vládzem. Či nebodaj nie som na chlapcov. Naši susedia to hneď využijú a začnú šíriť všakovaké klamstvá, aby podnecovali ľud ku vzbure. Ani sa nenazdám a mám tu ďalšie povstanie a možno aj cudzie vojská. To naozaj nepotrebujem,“ zavrtel kráľ odmietavo hlavou.

„Ale to sa dá ľahko vyriešiť, vaše veličenstvo. Po smrti kráľovnej budete mesiac-dva smútiť a potom si za ženu vezmete mňa. A máte novú kráľovnú, o akej ste doteraz iba snívali. Čo vy na to?“ usmiala sa Mária očarujúco.

„A vieš ty, že to vôbec nie je zlý nápad?“ uškrnul sa kráľ a pobozkal milenku.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až dve.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž trvá priebežne, kým prichádzajú príspevky.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

19. novembra 2018
Erik Milec