Čitateľský zápisník: Johanson, Harris, Andersová

Z čitateľského zápisníka, ktorý v krátkosti mapuje aktuálnu situáciu na knižnom trhu, dnes vyberáme Kouzelníkův únik z reality, Konkláve a Všichni ptáci na nebi.


Lars Vasa Johanson: Kouzelníkův únik z reality

Kouzelníkův únik z reality - obálka

Ako existuje severská detektívka, tak existuje aj severský humoristický román. Ak ste čítali knihu Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol, tak potom zhruba viete, čo môžete očakávať. Hlavná postava, skrachovaný salónny kúzelník, sa omylom dostane do čarovného lesa a do konfliktu s nadprirodzenými bytosťami. Čo u neho nie je nič nezvyčajné, pretože pre svoju samoľúbosť, sebectvo a obmedzenosť sa dostáva do konfliktov s každým. Aby sa vykúpil a vôbec prežil, dostane tri zdanlivo jednoduché úlohy, a sledujeme jeho tŕnistú cestu k sebareflexii a empatii. Nesmial som sa nahlas, ale drsný sarkazmus, s ktorým autor opisuje stále nové a nové nešťastia, ktoré sa na hrdinu valia, je veľmi osviežujúci.

Knihu Kouzelníkův únik z reality si môžete objednať v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-book Kouzelníkův únik z reality si môžete aj stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 55 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

Kouzelníkův únik z reality
Žáner: urban fantasy
Autor: Lars Vasa Johanson
Vydavateľstvo: Host
Rok vydania: 2017
Jazyk: český
Preklad: Marie Voslářová
Počet strán: 340
Väzba: pevná
ISBN: 9788074918483


Robert Harris: Konkláve

Konkláve - obálka

Veľmi príjemné prekvapenie. Čakal som prázdnu honbu za senzáciami, ako to robí Dan Brown, ale Harris je o ligu vyššie.

Pápež zomrel a sto osemnásť kardinálov musí podľa prísnych pravidiel zvoliť nového. Čo už môže byť zaujímavé na stovke starých mužov zavretých na jednom mieste? Odpoveď je – všetko. Čítalo sa to ako detektívka, Desať malých černoškov alebo Vražda v Orient exprese, ale namiesto izolovaného ostrova alebo vlaku je tu Sixtínska kaplnka. A namiesto vraha sa hľadá nový pápež. Hra politiky, psychológie a nervov. Napínavé čakanie na výsledky ďalšieho a ďalšieho kola volieb, prekvapenie za prekvapením.

Autor si naštudoval reálie, skombinoval realitu s fikciou (nepomenovaný mŕtvy pápež by pokojne mohol byť František) a dotkol sa takmer všetkých problémov, ktorým v posledných rokoch čelila katolícka cirkev, ako je korupcia, protichodné názory, sexuálne škandály, honba za mocou a majetkom. Nesúdi, skôr s neutrálnym postojom sleduje, nesnaží sa vieru a cirkevných predstaviteľov zhadzovať ani glorifikovať. A darí sa mu to natoľko dobre, že túto knihu môže čítať veriaci aj neveriaci, samozrejme ak obaja majú aspoň štipku nadhľadu.

Hlavná postava, kardinál, ktorý vedie voľby, je nesmierne sympatický. Pochybujúci o sebe, o svojich schopnostiach a poslaní, ale odhodlaný konať správne. Takmer sebazničujúco bojuje za legitimitu volieb. Mnohé jeho rozhodnutia síce majú opačné následky, ako očakával, ale čitateľ mu musí držať palce.

Vynikajúca katarzia na konci. Akurát záverečný twist si mohol autor odpustiť, pevne dúfam, že si ním nepripravuje pôdu na pokračovanie.

Knihu Konkláve si môžete objednať v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-book Konkláve si môžete aj stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 31 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

Konkláve (orig.: Conclave)
Žáner: triler
Autor: Robert Harris
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2017
Jazyk: slovenský
Počet strán: 224
Väzba: pevná s prebalom
ISBN: 9788055627991


Charlie Jane Andersová: Všichni ptáci na nebi

Všichni ptáci na nebi - obálka

Kniha, na ktorú som bol ukrutne zvedavý, pretože vyhrala Locus aj Nebulu. A aj keď zvyčajne platí, že miera sklamania je priamo úmerná miere očakávania, táto kniha sa zaraďuje medzi čestné výnimky.

Laurence a Patrícia sú dvojicou hrdinov, úplných ousiderov, ktorí sú jeden druhému jedinou oporou. Stretávame sa s nimi najprv v detstve, na škole, kde obaja bojujú nielen s nepochopením okolia, ale chvíľami doslova aj o život. Patrícia v sebe objavuje zárodky magických schopností a Laurence výnimočný technický talent. Potom sa dej posunie do ich dospelosti, keď Zemi hrozí ekologická katastrofa. Patrícia ako členka magického rádu aj Laurence ako člen vedeckého tímu sa s ňou hrozbou potýkajú, ale magické a vedecké riešenie problému je nezlučiteľné a postaví ich proti sebe. A oni sa pokúsia s tým niečo spraviť.

Najväčšou devízou románu je jeho nejednoznačnosť. Charaktery hrdinov sú neustále vo vývoji, neustále pochybujúce a chybujúce. Nedozvieme sa ani, ktorá strana má vlastne lepšie riešenie (hlavne, keď obe počítajú so zánikom väčšiny ľudstva). Okrem toho len tak mimochodom kladie otázky o limitoch poznania, konflikte prírody a techniky či odlišných hodnotových rebríčkov, o význame zodpovednosti alebo práve vziať do svojich rúk osud iných ľudí.

Kameňom úrazu pre niektorých čitateľov môže byť to, ako je rozprávanie štylizované. Nemyslím tým formálnu stránku textu, ale skôr zvýrazňovanie niektorých aspektov reálneho života. Napríklad v úvode treba prehltnúť absolútnu absenciu empatie u rodičov hrdinov, učiteľov, a vlastne u všetkých postáv, či už detských, alebo dospelých. Akoby sa všetci namiesto rozumom sa riadili poučkami z lifestyleových magazínov typu 10 rád ako vychovávať teenagera či 7 príznakov, že vaše dieťa pomýšľa na samovraždu. Aj si viem predstaviť, že z pohľadu šikanovaného dieťaťa tento stav môže byť reálny až dosť. Spomínaná štylizácia, ktorá miestami pripomína rozprávku či bájky, a všadeprítomná jemná irónia, ktorá dodáva textu ľahkosť, je však veľmi šikovne premyslená a bez nej by román stratil veľa zo svojej pôsobivosti.

Výborná kniha. Jedna v tých, čo po prečítaní ešte dlhý čas zostane rezonovať v hlave. Ale určite nie je pre každého.

Knihu Všichni ptáci na nebi si môžete objednať v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-book Všichni ptáci na nebi si môžete aj stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 31 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

Všichni ptáci na nebi (orig.: All the Birds in the Sky)
Žáner: scifi, fantasy
Autor: Charlie Jane Andersová
Vydavateľstvo: Host
Rok vydania: 2017
Jazyk: český
Preklad: Milan Pohl
Počet strán: 423
Väzba: pevná
ISBN: 9788075770264


Doterajšie diely Čitateľského zápisníka:

Čitateľský zápisník: Johanson, Harris, Andersová

Čitateľský zápisník: Schwabová, Mitchell a McLean


28. decembra 2017
Jozef Girovský