Pozvánka: Rekonštrukcia barokovej bitky v Prešporku

Bitka o Bratislavu 2017

V sobotu 30. septembra 2017 sa v bratislavskom Sade Janka Kráľa po tretíkrát uskutoční historický festival s názvom Bitka o Bratislavu. Hlavnou časťou programu bude rekonštrukcia vojenského konfliktu, ktorý sa v roku 1620 odohral pod hradbami mesta a významne ovplyvnil dianie v regióne.


Čo sa vtedy vlastne stalo?

Pôvodne lokálna vojna už prerástla do medzinárodného sporu. K rebélii v Českom kráľovstve sa pridala aj Morava a Sliezsko, povstalci si koncom predchádzajúceho roka dokonca zvolili vlastného panovníka – Fridricha Falckého, neskôr nechválne známeho ako Zimný kráľ. Ich spojenec a organizátor ďalšieho protihabsburgského povstania – sedmohradské knieža Gabriel Bethlen si zasa podrobil skoro celé Uhorsko. Dňa 14. októbra 1619 mu po krátkom boji padla do rúk aj Bratislava, vtedajší Prešporok, spolu s uhorskými korunovačnými klenotmi.

Na prelome leta a jesene roku 1620 sa však zdalo, že obe povstania akosi prichádzajú o dych. Českí povstalci dosahovali len striedavé úspechy, nedokázali zabrániť tomu, aby sa nepriateľské vojská priblížili k ich centrálnym územiam. Povstanie Gabriela Bethlena už tiež strácalo na dôraznosti. Knieža začínalo mať totiž problém s váhajúcou uhorskou šľachtou, ktorej už nebolo po chuti vkladať ďalšiu snahu a úsilie do predlžujúceho sa sporu s cisárom. Preto sa iniciatíva z jeho rúk v priebehu roka vytratila a cisársky generál Henri Duval Dampierre začal plánovať protiúder. Jeho oči sa ako prvé upli práve na Prešporok.

Boj trval od skorého rána do štvrtej hodiny popoludní. Cisárski vojaci útočili na predmestia, strieľali proti hradným múrom a sám Dampierre podnikol na čele útočnej skupiny tri útoky. Pri poslednom ho však zasiahla smrtiaca strela a skolila ho k zemi. Jeho tela sa potom zmocnili uhorskí obrancovia a v bojovom zápale mu odťali hlavu. Jeho žoldnieri tak boli nútení ustúpiť až k Viedni a Prešporok ostal v rukách povstalcov.

V sobotu 30. septembra sa od 10:00 môžete prísť pozrieť, ako táto polozabudnutá bitka mohla vyzerať. Známy mestský park v ten deň opäť ožije dunením diel, praskotom muškiet, rinčaním mečov a krikom bojujúcich vojsk. Okrem hlavného programu budete môcť vidieť výcvik a fungovanie dobových jednotiek, ukážky vtedajšieho života a prejsť sa vojenským táborom zo 17. storočia. Taktiež bude k dispozícii občerstvenie, dobové stánky a hry pre deti.

Organizátorom podujatia je skupina historického šermu Banderium, ktorá sa dlhodobo venuje ako historickému šermu, tak aj rekonštrukcii dobového vojenstva tohto obdobia. Okrem nej sa akcie zúčastnia ďalšie združenia podobného zamerania nielen zo Slovenska, ale aj z Českej republiky, Maďarska, Poľska a Talianska.

Príďte sa pozrieť, ako dejiny znovu ožívajú, a určite neoľutujete.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Bratislavský samosprávny kraj. Akcia je organizovaná v spolupráci s Bratislavským okrášľovacím spolkom. Podporu poskytla aj Bratislavská vodárenská spoločnosť.


Ďalšie informácie o podujatí nájdete na stránke Bitka o Bratislavu, na stránke SHŠ Banderium a na facebookovskej stránke podujatia.


Zdroj: Richard Zamec, SHŠ Banderium


29. septembra 2017
Fandom SK - PR