Recenzia – M. R. Carey: Všemi dary obdarovaná

Vsemi dary obdarovana - obalka

O zombie sa už napísalo veľa kníh a natočilo množstvo filmov a seriálov. Veď kto by nemal zombie rád? Alebo je správnejšia otázka: Ktože by mal zombie rád?

Všemi dary obdarovaná je názov vzbudzujúci iné predstavy než tie o zombie apokalypse. No netreba sa nechať oklamať titulom. Pretože to, čo táto kniha ponúka, je cesta svetom plnom monštier túžiacich len po vašom krehkom mäsku…

Na bývalej vojenskej základni, kdesi v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska, sa nachádza výskumné centrum, v ktorom doktorka Caroline Caldwellová so svojím tímom hľadá liek na ničivé účinky huby Ophiocordyceps. Táto huba nakazeným postupne zničí synapsie, ako cudzopasník ovládne neuróny a vyradí dôležité mozgové centrá. Tým zmení ľudí na nemysliace zombie – nazvané podľa neutíchajúcej chuti po ľudskom mäse veľmi výstižne: hladovci.

K dispozícii má síce len chabé vedecké vybavenie, no nechýba jej zápal a snaha všetkým dokázať, že ona je tá najlepšia. Výskum robí na deťoch, ktoré sa narodili rodičom až po ich nakazení. Z nich je v centre pozornosti hlavne Melanie, ktorá spomedzi detí najviac vyniká inteligenciou a logickým myslením. Testované subjekty sa z neznámych dôvodov na hladovcov v pravom slova zmysle nepremenili. Zachovali si ľudskú podstatu, myslenie, vôľu a inteligenciu. Na základni sa tieto deti učia v „škole“ a celý ich svet sa skladá z triedy, chodieb a ciel, v ktorých žijú. Na ich výchovu dohliada niekoľko svojských pedagógov, spomedzi ktorých je najobľúbenejšia slečna Helene Justineauová. Učitelia sa snažia nielen učiť, no aj študovať schopnosti a možnosti týchto nezvyčajných bytostí. Na osadenstvo dohliada početná vojenská ochranka pod velením seržanta Eddieho Parksa.

Súhrou nečakaných okolností sa tento ich zabehnutý svet zrazu zrúti. Päť šťastlivcov zo základne unikne. Vonku, za plotom, kde sa nikdy nikto z nich bez istenia a ochrany nepohyboval, sú prinútení podniknúť ťažkú a nebezpečnú cestu k Majáku. Na miesto, ktoré si vybudovali zdraví ľudia, ktorí prežili, aby sa ukryli pred následkami globálnej katastrofy. Infekcia sa totiž rozšírila nečakanou rýchlosťou. Tam vonku, za bránami Majáku a podobných základní, je len množstvo zombie pripravených kedykoľvek kohokoľvek roztrhať a zožrať. Cesta týchto rôznorodých ľudí stmelí. Postupne s nimi prechádzame miestami, kde príroda čoraz viac bujnie a získava prevahu, so smútkom sledujeme zvyšky toho, čo naša civilizácia vybudovala a čo sa teraz nezadržateľne rozpadáva na prach. Putujú a stále objavujú niečo nové. Až kým neprídu do Londýna a nenarazia na niečo, čo nikto z nich nečakal.

Carey spojil zmes úplne odlišných charakterov. Je zaujímavé sledovať, ako si na seba zvykajú, ako bojujú so svojim pohľadom na svet, myslením a občas aj medzi sebou. Môžeme pozorovať doktorku Caldwelovú s jej analytickým myslením a neustálou snahou prísť na objav, vďaka ktorému by ju a jej vedecké schopnosti rehabilitovali a vyzdvihli na piedestál. Držíme palce seržantovi Parksovi, ktorý chce všetkých ochrániť, blahosklonne sa usmievame nad túžbou vojaka Gallaghera zapáčiť sa seržantovi. Spolu so slečnou Justineauovou bojujeme o bezpečnosť Melanie. A spolu s Melanie prežívame prerod z bytosti, ktorá svet poznala len z kníh a vyučovania, na niekoho, kto spoznal sám seba a vyrovnal sa so svojou podstatou namiešanou z ľudskosti aj beštiálnosti. Sme dojatí jej oddanosťou a snahou za každú cenu ochrániť toho, koho má rada.

Napriek všetkým rozdielom a nezhodám si každý z nich uvedomuje, že nie je iná možnosť, ako zostať spolu a nejako to všetko prežiť. Ak budú mať dosť šťastia…

M. R. Carey knihu napísal na základe svojej staršej poviedky Ifigénia v Aulide, ktorá vznikla pre americkú antológiu zostavenú Ch. Harrisovou a T. Kelnerovou. Podľa tejto knihy natočil Colm McCarhy rovnomenný film, ktorý mal premiéru v septembri 2016.

Kniha Všemi dary obdarovaná je nielen remeselne skvelo napísaná, no ponúka aj nový pohľad na katastrofu celosvetových rozmerov. Dej románu je napínavý a akčný. Neúspešné hľadanie lieku. Cesta pomedzi hladovcov. Opis ich krvavých útokov či boj o to, aby sa hrdinovia nestali tiež len obedovým menu… to všetko napĺňa predstavu o apokalypse, záchrane civilizácie a nesie v sebe aj prvky hororu.

Autor nám umožňuje sledovať udalosti z pohľadu každej z hlavných postáv. Môžeme sa tak dostať do ich hláv a lepšie pochopiť ich vnútorný svet, pohnútky a konanie. Členenie, niekedy až na veľmi krátke kapitolky, pomáha rýchlemu plynutiu zápletiek, ktoré dokážu nečakane vyvrcholiť a ubrať sa smerom, aký nepredpokladáme. Hlavní hrdinovia sú svojskí, niekedy ich neznášame, no väčšinou im pevne držíme palce. Postupne sledujeme ich vývoj a tešíme sa z každého úspechu vo svete plného nástrah a nebezpečenstva. Je zaujímavé pozorovať, ako sa postupne učia navzájom si dôverovať a spoliehať sa jeden na druhého. Aj putovanie v takejto malej skupine má svoje presné zákonitosti a musí mať aj rozumné velenie. Je nutné uznať istú hierarchiu a dodržiavať ju, inak nastanú veľké komplikácie.

Čo na knihe veľmi oceňujem, je záver. Ten je skutočne originálny a napriek dramatickému koncu dáva čitateľovi nádej, že nič nie je stratené. Všetko zlé je na niečo dobré a život sa predsa len bude môcť dať do poriadku a vrátiť sa do starých dobrých koľají. Možno to raz bude znovu vyzerať tak ako v časoch, keď si ľudstvo myslelo, že tejto planéte vládne.

Knihu Všemi dary obdarovaná môžete kúpiť v Martinuse so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Všemi dary obdarovaná (orig.: The girl with all the gifts)
Žáner: horor, science fiction
Autor: M. R. Carey
Vydavateľstvo: Host
Rok vydania: 2016
Jazyk: český
Preklad : Lucie Horáková
Počet strán: 412
Väzba: pevná
ISBN: 978 80 7491 783 7


Súvisiaci link

Recenzia – M. R. Carey: Všemi dary obdarovaná – audiokniha


2. mája 2017
Ena