Slovenský zdieľaný svet – Pohrobok

pohrobok obalka
veza elfov
Miesanci obalka

Čo hovoríte na zdieľané svety? Majú šancu na Slovensku?

V roku 2008 vznikol román Pohrobok od spisovateľa Štefana Konkola. Bola to zvláštna kniha. Detská naivita sa v nej miešala s krutosťou fantasy sveta a tolkienovský stereotyp sa pokúsila nabúrať novými prvkami, ako boli napríklad pseudo-stredoamerickí indiáni. Jednoduchý príbeh o premene chlapca v muža a jeho túžba zachrániť svet pred Zlom však nebol zasadený do pôvodného univerza. Svet Pohrobka bol prvýkrát stvárnený v trilógii Miešanci (Alexandra Pavelková, Štefan Konkol: Miešanci, vyd. Epos, 2000; Alexandra Pavelková, Štefan Konkol: Miešanci 2 – Kláštor, vyd. Epos, 2001; Alexandra Pavelková: Miešanci 3a: Bremeno a Štefan Konkol: Miešanci 3b: Krvavá pyramída, oba vyd. Epos, 2002). Po uzavretí trilógie sa autori rozhodli podeliť o tento svet s inými v Súťaži o poviedku zo sveta Miešancov. Neskôr pribudol samostatný román Pohrobok (Štefan Konkol, vyd. Ikar, 2008). Štefan Konkol ponúkol ostatným, všetkým prívržencom fantastiky, aby pokračovali vlastnou tvorbou v tom, čo už bolo začaté. Aby do tohto sveta zasadzovali príbehy, osídľovali ho legendami či priamo nadviazali na osudy jeho postáv. Následne bola vyhlásená Súťaž o poviedku zo sveta Pohrobka, ktorá mala štyri ročníky a jedným z víťazov som bol ja. Neskôr z tohto sveta vznikol môj román Veža elfov.

Je ešte toto univerzum životaschopné? Nechcel by niekto ďalší pokračovať v načatom diele? A čo na to všetko hovorím ja, autor už spomínanej Veže elfov? Tu sú moje postrehy:

Počas besied (a nebolo ich málo) mi čitatelia vždy položili dve otázky. Samozrejme, tých otázok bolo viac, no na tieto dve publikum nikdy nezabudlo. Dokonca na ne nezabudli ani moji študenti. Pýtajú sa ma vždy, keď sa im nechce učiť. A ja rád odpovedám. Občas. Otázky a odpovede sa nesú asi v tomto duchu:

Napíšete niekedy pokračovanie Veže elfov?

Nechystám sa. Písať Vežu bol pre mňa úžasný zážitok a som rád, že som vo svete Pohrobka nechal svoju stopu. Nie je to ale mnou vymyslený svet a teraz by som sa radšej orientoval iným smerom. A keby len orientoval! Potvorobijci – dobrodružno-fantastický román pre mladších, trocha starších a večne mladých už čaká za dverami a verím, že vydavateľstvu Hydra sa podarí tieto dvere otvoriť ešte tento rok. Písanie novej knihy ma neskutočne bavilo a dúfam, že príbeh trocha podobný Indiana Jonesovi na slovenský spôsob o štvorici mladých priateľov bude baviť aj čitateľov.

Ale definitívne sa s Vežou elfov nechcem rozlúčiť. Možno sa k nej raz vrátim, možno ma niekto presvedčí, aby som sa k nej vrátil, možno niekto presvedčí nejaké vydavateľstvo, aby ma donútilo napísať Znetvoreného proroka. (Áno, v hlave už pokračovanie mám, dokonca som vymyslel aj parádny názov. Čo naň poviete?)

Čo by bolo, ak by pokračovanie chcel napísať niekto iný?

Ak by niekto chcel pokračovať v tom, čo začal Štefan Konkol s Alexandrou Pavelkovou v trilógii Miešanci, neskôr v tom Konkol pokračoval v Pohrobkovi a ja vo Veži elfov, nesmierne by som sa tešil. A nemusí to byť ani priame pokračovanie. Pohrobkovské univerzum patrí medzi takzvané zdieľané svety, čo znamená, že hocikto môže svoj ľubovoľný výtvor vložiť do tohto sveta. Nemusí to byť práve román či poviedka, ale aj ilustrácia, hudobné dielo (uff – akože Blind Guardian?) a podobne. Stále sa pracuje na počítačovej hre. Existuje tím zložený z grafika, programátora, scenáristov (áno, aj ja som do scenára pridal niečo zo seba), hudobník, dokonca i PR manažér, respektíve manažérka.

Ak by ale skutočne niekto chcel napísať priame pokračovanie Veže elfov, poprosím ho, aby sa ozval mne alebo Štefanovi. Radi pomôžeme, poradíme, podebatujeme. Veď písať do zdieľaného sveta nie je ťažké. Stačí začať, pokračovať a najmä dopracovať sa ku koncu. To trocha zjednodušujem, lebo odlišnosti od tvorby bežného literárneho diela, samozrejme, sú. Napríklad, treba si naštudovať všetko, čo sa dá o tomto svete. Treba poznať jeho geografiu, bytosti, ktoré v danom univerze existujú, mestá, fungovanie mágie a tak ďalej, a tak ďalej. Ale s tým vám otec Pohrobka a aj ja budeme určite nápomocní.

Na záver by som chcel parafrázovať výrok Štefana Konkola – myslím si, že Slovensko si vlastný fantastický svet zaslúži. Tak prečo ho nerozšíriť?

Miesanci 2 klastor - obalka Miesanci 3a Bremeno - obalka Miesanci 3b Krvava pyramida - obalka

31. marca 2016
Marián Kubicsko