Martinus Cena Fantázie 2015 vyhlásila finalistov

Trinástemu ročníku dominuje horor

MCF2015_logo
MCF2015_porota-finale

„Najlepšia súťaž, v ktorej som doteraz porotcoval. A to som už porotcoval v mnohých súťažiach“, povedal Karol D. Horváth na vyhlasovaní finalistov súťaže v bratislavskom kníhkupectve Martinus. V porote tohtoročnej Martinus Ceny Fantázie boli okrem neho aj Jozef Karika, Petra Polnišová, Mariana Čengel Solčanská a Ružena Srnková.

Takmer stopäťdesiat prihlásených poviedok porotcov nadchlo, čítali a hodnotili ich počas leta na elektronických čítačkách PocketBook. Poviedky hodnotili anonymne, mená súťažiacich autorov sa dozvedeli až v piatok 4. 9. na vyhlasovaní finále. V trinástom ročníku zabodoval najmä horor – z pätice finálových textov reprezentujú tento žáner tri poviedky: Búrka od Ladislava Dubravského z Trnavy, Kladivák od Janka Išu z Bratislavy a V ruinách od Jána Stopjaka z Kysuckého Nového Mesta. Sci-fi žáner vo finále zastupuje poviedka Oceľové oči od Michala Brata z Bratislavy a fantasy žáner poviedka Ľudskosť v monštre Adama Máčaja z Ivanky pri Dunaji.

Od roku 2011 ide o prvé čisto mužské finále v súťaži. O tom, ktorý z finalistov tohtoročnú súťaž vyhrá, rozhodnú čitatelia hlasovaním na stránke kultura.sme.sk, kde budú všetky finálové poviedky publikované už v priebehu septembra. Z najlepších prác vzíde zborník poviedok, ktorý bude uvedený na vyhlasovaní víťazov súťaže na medzinárodnom knižnom veľtrhu Bibliotéka 7. novembra.


Nielen porotcovia hlavnej súťaže, ale aj porotcovia jednotlivých žánrových súťaží, ktoré sa v rámci MCF hodnotia, sa na vyhlasovaní finalistov vyjadrili, že trinásty ročník bol mimoriadne kvalitný.

Ivan Harman z vydavateľstva Artis Omnis, ktoré zastrešuje Cenu Béla za najlepšiu hororovú poviedku sa vyjadril: „Poviedky sú podstatne lepšie ako v minulých ročníkoch. Mám niekoľko rovnocenne silných kadidátov.“ Z 36 súťažiacich hororov sa do finále Ceny Béla prebojovali: Búrka, Ladislav Dubravský (Trnava); Diablova diera, Mark E. Pocha (Rimavská Sobota); Jeseň padá na hroby, Jozef Harendarčík (Podolínec); Kladivák, Janko Iša (Bratislava) a V ruinách, Ján Stopjak (Kysucké N. Mesto).

Gustáv Budinský, ktorý hodnotí Cenu spoločnosti INTEL pre najlepšiu sci-fi poviedku tento ročník zhrnul nasledovne: „Prostredie, v ktorom sa jednotlivé príbehy odvíjali, sa konečne znova vrátilo na Slovensko. Autori vo väčšej miere využívali autentické a známe regionálne reálie, s ktorými sa môžu lepšie zžiť aj čitatelia. Vo viacerých poviedkach sa objavovali apokalyptické a postapokalyptické motívy konca sveta vinou technológií, či už spôsobeného ľuďmi, alebo príliš inteligentnými počítačmi. Spoločnými znakmi, ktoré sa v súťažiacich sci-fi poviedkach objavovali, boli nositeľné technológie. Či už to boli rôzne čočky, čipy, v hlave implantované technológie… Bolo naozaj náročné vybrať päticu najlepších prác, pretože kvalitných a inšpiratívnych bolo tentokrát veľké množstvo.“ Zo 47 sci-fi poviedok sa do finále Ceny spoločnosti Intel prebojovala pätica: Oceľové oči, Michal Brat (Bratislava); Plechový Uroboros, Mína Pávová (Bratislava); Tí, čo sa vrátili hore, Marek Slabej (Praha); Ohňom nič nekončí, Pavel Švantner (Bratislava) a Na palube vesmírnej lode Batavia, Milan Tichý (Žilina).

V už tradične najviac obsadenom žánri fantasy poviedok po prvýkrát so záštitou vydavateľstva Tatran sa na počudovanie objavili tiež temnejšie texty hraničiace s hororom. Pravdepodobne to bude tým trinástym ročníkom súťaže. Zo 60 fantasy poviedok sa po výbere organizátormi do finále dostali: Marka a muž s mŕtvymi očami, Ján Gálik (Hubová); Podivná kniha spod stola, Naďa Langová (Praha); Ľudskosť v monštre, Adam Máčaj (Ivanka pri Dunaji); Agentúra pod Devínom, Ivana Molnárová-Dubcová (Hviezdoslavov) a Chabé transcendentno nad Parížom, Lucia Zimanová (Šaľa).

Jana Packová, hodnotiaca poviedky v Cene Bibliotéky sa o tomto ročníku vyjadrila: „Bolo pomerne dosť nadpriemerných poviedok a vedela by som si predstaviť poriadne hrubú zbierku poviedok z tohto ročníka. Čo sa mi veľmi páčilo bolo väčšie množstvo humorne ladených poviedok oproti minulému roku a zároveň ich kvalitné spracovanie.“ Vo finále Ceny Bibliotéky v tomto roku bodujú: Diktátor (fantasy/horor), Andrej Földi (Galanta); Díler (fantasy), Patrícia Grachová (Bratislava); Predovšetkým neškodiť duši (fantasy), Monika Herda Belicová (Slatinské Lazy); Ako detektív Mozoček záhadu Infúzie vyriešil (sci-fi), Mária Sokolová (Šaľa) a Zbierka (fantasy), Ján Švihra (Martin).

Druhým ročníkom popri MCF pokračovala aj súťaž pre fantastické poviedky v anglickom jazyku Fantasy Award. Zapojilo sa do nej 25 autorov, ktorých poviedky hodnotil americký spisovateľ Jeff Vandermeer s manželkou a editorkou Ann, astrobiologička Michaela Musilová a editor vydavateľstva Slovart Erik Fazekaš. Finalisti druhého ročníka Fantázia Award: Musical Composition (horor/fantasy), Marek Brenišin (Poprad); The decision (sci-fi), Roman Kleman (Nitra); HARD (sci-fi), Daniel Klimek (Piešťany); Bloody Bones (horor), Anna Olejárová (Bratislava) a Prospects for Life (sci-fi), Mína Pávová (Bratislava).


Definitívne výsledky hlavnej súťaže MCF ako aj všetkých pridružených ocenení budú vyhlásené na medzinárodnom knižnom veľtrhu Bibliotéka v sobotu 7. 11. 2015. Zároveň bude uvedený aj zborník poviedok z trinásteho ročníka súťaže.

Podrobnosti nájtede na stránke súťaže MCF www.cenafantazie.sk a facebookovskej stránke súťaže .https://www.fa­cebook.com/ce­nafantazie


Zdroj: Martinus Cena Fantázie


8. septembra 2015
Fandom SK - PR