Recenzia - Gwind: Nezabiješ

Neprišla som vám ublížiť!

Ukážka z knihy Gwind: Nezabiješ? obálka

My, bežní smrteľníci, sa do iného sveta dostaneme jednoducho – stačí si nejaký vybrať a vo vhodnom čase, na pravom mieste, zaujať pohodlnú polohu. Potom otvoriť knihu. Anna, obyčajná študentka ako tá baba od susedov, si vybrať nemohla. Bez varovania a siahodlhých úvodných ceremónií ju autorka hodila rovno doprostred deja. A nás čitateľov s ňou.

„Neprišla som vám ublížiť!“ začína román zvolaním, ktoré od vystrašenej osôbky vyznieva tak trochu úsmevne. Nečudo, že je vystrašená. Zrazu sa ocitla v cudzom svete a spoznáva ho vskutku netradične. Najprv cez spálňu boháča, potom spomedzi štyroch stien žalára, kde trávi čas rušnejšie než by ste čakali – prežije prvé stretnutie s mágiou a za dramatických okolností sa pripletie do cesty Spoločenstvu vrahov. Až potom príde na rad obhliadka krajiny, keď chtiac-nechtiac, už ako Gwind, musí ísť s nimi.

To však nie je všetko. Už v úvode autorka rozohráva pridruženú dejovú líniu, strohú a rozsahovo kratšiu, ktorá pravidelne, v akýchsi kratších zábleskoch prepletie hlavný dej. V nej nám tajomná červenovlasá žena vydávajúca sa za šľachtičnú dáva nahliadnuť do vyšších spoločenských kruhov. Jej entrée je chladnokrvné a vražedné. Niet pochýb, kam až je schopná zájsť, a ani to, kto je v tejto knihe ten najhorší. Pod maskou nevinnosti spolu s komplicom sleduje plán; splieta šnúru intríg a manipuluje okolím. Žiaľ, trvá pridlho kým smieme odhadnúť, o čo ide. Príbehu neprospeje, ak si čitateľ na základe prečítaného vytvorí nesprávne asociácie a dohady, ktoré neskôr musí upravovať. Hlavne ak to sú zásadné otázky, napríklad: je tá červenovláska zo Spoločenstva? Čo majú spoločné obe dejové línie okrem sveta, v ktorom sa odohrávajú?

V knihe ale dochádza k priamej či nepriamej interakcii troch elementov. Prvým je Gwind. Obyčajné dievča – kladná postava. Mladá, naivná, typická predstaviteľka našej kultúry, takej, kde sa so smrťou človek bežne nestretne a s násilnou ešte zriedkavejšie.

Druhým je Spoločenstvo vrahov. Nie sú to vojaci, žoldnieri, špeciálna jednotka ani cech katov ale kasta, ktorá sa živí vraždami na objednávku. Ty zaplatíš, my zabijeme. Malý svet v svete a celý postavený mimo zákon. Proste „záporáci“. Normálne by Spoločenstvo plnilo iba úlohu kulisy, ale autorka sa ním zaoberá podrobne, tak naberá na dôležitosti.

Do tretice, kdesi obďaleč, máme červenovlásku s partnerom udávajúcu tempo a ráz druhej línie. Dvoch vypočítavých a zákerných vrahov, ktorí sa neštítia ničoho. Takže úplne zlí záporáci.

Na prvý pohľad sa zdá, že tieto prvky sú výbornou voľbou. Spoločenstvo vrahov vyzerá atraktívne, je neokukané a určite lepšie ako klan upírov. Je prvou prekážkou na zdolanie a zároveň poskytuje prostredie, ktoré Gwind zocelí a kde získa schopnosti potrebné na prežitie. Červenovláska je nesporný arcinepriateľ, temná a neznáma hrozba, ktorá je každým vstupom hrozivejšia. Pridajte zopár postáv, štipku medziľudských vzťahov a veľa „pohybu“ a máte zaujímavý a napínavý román.

Zvolené aranžmán je však komplikované. Už aj to, že sú prvky vykreslené vedľa seba, ovplyvňuje, ako ich vnímame. Sivá bude tmavá pri bielej, ale svetlá pri čiernej. Spracovať tieto elementy do funkčného celku je náročné; pri písaní extrémov musí autor našľapovať opatrne, aby dielko nestratilo na uveriteľnosti a atmosfére. No a nároky na autora stúpajú aj v závislosti od toho, komu chce dielko adresovať.

Tým mladším a ako oddychové čítanie? Všetko tomu nasvedčuje. Neuveriteľná kopa deja, zvolené scény, spôsob písania a v neposlednom rade aj samotná postava – Gwind. Je dosť silná psychicky, aby nepodľahla zúfalstvu a beznádeji, i fyzicky, aby zvládala výcvik v Spoločenstve, kde sa odohráva značná časť jej príbehu. Je vykreslená veľmi uveriteľne a logicky – správa sa, rozhoduje a reaguje presne tak, ako by sa v danej situácii teoreticky rozhodovalo dievča s jej výchovou a v jej veku. Možno je až príliš premyslená – ona ešte aj rumázga práve vtedy, keď je to logické. Lenže ona musí byť premyslená, veď je v extrémnej situácii, slabá uprostred hordy trénovaných vrahov. To sa značne podpisuje na jej konaní. Ak sa nepustíte do hlbokých úvah o reáliách a chcete sa len pobaviť, kniha sa číta rýchlo, lebo naozaj sa tam stále niečo deje.

Či tým, ktorí radi špekulujú? Autorka situáciu trochu skomplikuje. Gwind a Spoločenstvo sú dva extrémy. Ona možno dovtedy mŕtvolu ani nevidela, kým pre nich je to predmet podnikania. Dobrý základ pre akciu, náročný pre teoretizovanie. Ale autorka nás prostredníctvom Gwind vťahuje do rôznych úvah. Aj o Spoločenstve, ktoré považujem za kameň úrazu. Totiž čím viac sa o ňom dozvedáme, tým rozpačitejšie vyznieva. Na jednej strane sa slovko vrahovia dookola opakuje. Ale na druhej máme prísne pravidlá, čo všetko sa nesmie. Polovica členov v Spoločenstve ani nechce byť, len nemá na výber. Spôsobom výpravy autorka potiera rozdiel medzi Spoločenstvom a jednotlivcami, čím prehlbuje rozporuplné pocity. Lebo kým dokážete akceptovať existenciu jednotlivca, ktorý bol k niečomu donútený, existencia organizácie sa ospravedlniť nedá. Máme ich vnímať ako Robinov Hoodov? To iste nie. Navyše, zlo, ktoré Spoločenstvo predstavuje, bledne popri druhej línii. V porovnaní s vražednou červenovláskou sa natíska myšlienka, že Spoločenstvo vlastne ani nie je také zlé. Nemožno ho brať ani ako „vyššiu moc“, pretože nie sú v pozadí súdov či kráľa, ale sami rozhodujú o tom, ktorú zákazku zoberú, a to ich stavia do pozície sudcu aj kata.

Určiť teda kategóriu či cieľovú skupinu je ťažké. Čítanie na dlhú chvíľu alebo na zamyslenie? Žiaľ, dvojvrstvovo tento román nefunguje, aj keď by mohol. Dosiahnuť rovnováhu za týchto podmienok, chce však skúseného rozprávača. Autorka je známa poviedkami a blogom, kde píše výborné a pútavé články. Ale to nestačí, ak chcete napísať román. Knižka je prvotinou a ako taká obsahuje chyby typické pre mnohé debutové romány.

Čitateľ však všetko dokáže odpustiť, až na jedno: Nikde nie je ani zmienka, že knižka je prvým dielom. Aspoň tak vyplýva zo záveru, respektíve jeho absencie. A hoci od jej vydania prešiel viac ako rok, stále nevieme, či je plánovaná ako samostatná, alebo má mať pokračovanie. Čo skutočne mrzí, lebo na pokračovanie by som bola zvedavá. A dúfam, že sa ho raz dočkám.


Gwind: Nezabiješ?
Autor: Lívia Hlavačková
Vydavateľ: Ikar, 2013
Počet strán: 360
Väzba: pevná
Jazyk: slovenský
ISBN: 978–80–551–3610–3


12. decembra 2014
Bea Tomash