Věčná válka

Joe Haldeman (príbeh) a Marvano (kresba), 2011.

Věčná válka - obálka

Príbeh Williama Mandellu a jeho večnej vojny existuje v rôznych verziách. V roku 1996 nám vydavateľstvo Polaris prinieslo skrátené knižné vydanie. Pred dvoma rokmi ho doplnili na kompletný (a depresívnejší) príbeh, ako ho Joe Haldeman pôvodne napísal. A vydavateľstvo Crew nám ako štedrý Mikuláš prinieslo ešte jeden kúsok – komiks z roku 1989, stvorený v spolupráci Haldemana a belgického výtvarníka Marvana.

Táto grafická novela vyšla v Crwi ako súčasť edície Mistrovská díla evropského komiksu. Pred ňou nám predstavili Výpravu za ptákem času a Incal a na rok 2012 chystajú Moebiov Arzach. Věčná válka si zaradenie medzi majstrovské diela rozhodne zaslúži. Veľmi pôsobivá predloha sa tu zasnúbila s precíznou kresbou a výsledkom je sugestívne dielo, ktoré zdôrazňuje pacifizmus hádam ešte viac ako originál. Tam, kde sa Haldeman ešte schováva za slovné eufemizmy, je Marvano neúprosný. Epické zábery striedajú detaily a spolu neúprosne odhaľujú jednu z najväčších hrôz modernej vojny – ľahostajnosť. Osobný súboj na meče či pästné kliny je nahradený stlačením spúšte a vo Večnej vojne situáciu ešte viac vyhrotí priepasť svetelných a časových rokov medzi akciou a reakciou.

Joe Haldeman zažil vojnu vo Vietname aj odcudzenie, ktoré čakalo na vojakov, ktorí prežili a vrátili sa. Svoje pocity však nedokázal vyjadriť ako David Morrell v (pôvodnom) Rambovi. Haldeman si skôr priťukol s Remarquom a hyperbolizoval svoj konflikt a priepasť medzi vojakmi a civilmi až na hranice absurdity. Riešenie preľudnenia na Zemi masovo sugerovanou homosexualitou je pritom len špičkou ľadovca.

Marvano si s Haldemanovou predlohou poradil ako neúprosný editor s rukopisom. Príbeh osekal na kosť, zhutnil emócie a podarilo sa mu kričať aj mimo bublín. Striedanie širokých záberov so sústredením na mimiku tváre výborne dynamizuje príbeh a empatické rozfázovanie strašných obrazov vyvoláva zimomriavky. Klasická kresba mi navyše príjemne pripomenula Františka Kobíka na vrchole jeho tvorby – asociácie abecéčkovými Vzpourami mozků či Galaxiami sa tiež podieľali na výslednom dobrom dojme.

Cena za novelu nie je malá, ale Ježiško a Santa Klaus sa nemusia rozpakovať. Geekovia, nerdi a iní fajnšmekri od puberty po nekonečno budú mať radosť.


Věčná válka

Autor: Joe Haldeman

Kresba: Marvano

Vydavateľ: CREW

EAN: 9788074490767

Formát: 19,5×26,7 cm, viazaná s prebalom

Počet strán: 168

Rok vydania: 2011

Hodnotenie: 80%


14. decembra 2011
Rastislav Weber