Dorothy Hearstová: Vlčí sľub

anot_vlci_slub

Život vo vlčej svorke je viac ako krutý. Porušenia zákazov a príkazov vodcu sú tvrdo trestané a tak sa Kaala, vlčie mláďa, dostáva do nezávideniahodnej situácie. Jej matka porušila pravidlá svorky a tak jej mláďatá očakáva nemilosrdný trest.

Prvý príbeh zo série Vlčie kroniky postupne ozrejmuje čitateľovi život v súlade a nesúlade s inými svorkami a hlavne s ľuďmi. Kaala sa priazňou osudu, či skôr veľkých vlkov, zachráni a ostáva so svorkou od Rýchlej rieky. Veľkí vlci v nej vidia nádej pre všetkých vlkov a ľudí. No ostatní v svorke ju považujú za nešťastie. A tak sa nerušene rozbieha prvý rok malej Kaaly.

Príbeh popretkávaný tisícročia starými legendami plynie pozvoľna. Čitateľ postupne popri histórii spoločenstva vlkov a ľudí získava prehľad o vývoji vlka v jednom roku. Miestami sa príbeh mení akoby na dokumentárny film. Autorka ale vie, kedy prestať, a tak sa nestane, že sa začnete nudiť. Po dočítaní knihy je zrejmé, že viacdielna séria bol prvotný zámer. I keď je koniec poznačený vyvrcholením, nie je to záver, ktorý veci objasňuje, ale skôr veci viac zamotáva a otvára priestor pre ďalšie časti.

Hlavnou nevýhodou knihy je jej rozbitie do plánovanej trilógie. Keďže prvý diel motívy len otvára, je veľmi zložité si po dlhšom čase spomenúť, o čom vlastne bola. Tak ostáva len dúfať, že ako autorka, tak následne aj vydavateľstvo slovenského prekladu sa s vydaním poponáhľajú. Dovtedy si pri každom splne nezabudnime zavyť a občas aj zavrčať.

Dorothy Hearstová: Vlčí sľub (orig.: Promise of the Wolves), Bratislava, Ikar 2009, preklad: Michal Jedinák, 280 strán


14. apríla 2009
Ivan Pullman